Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Η Ικαρία με τα μάτια του Χρίστου Τσιτρούδη


Αναδημοσίευση από την Αthens Voice, τεύχος: 15/07/2010

Όταν μου ζήτησαν να γράψω κάποια πράγματα για ένα νησί, το μυαλό μου πήγε κατευθείαν στην Ικαρία, όπου αυτοεξορίστηκα στα πλαίσια της στρατιωτικής μου θητείας και πέρασα εκεί κάτι λιγότερο από ένα χρόνο. Για όσους δεν γνωρίζουν, η Ικαρία είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Μιλάμε λοιπόν για ένα νησί με άγρια ομορφιά, υπέροχα πανηγύρια, ασυμβίβαστους κατοίκους και έτη φωτός μακριά από κάθε συνηθισμένη καθημερινότητα ενός αστού. Η αλήθεια είναι ότι άργησα να προσαρμοστώ σε μια τέτοια πραγματικότητα. Μου φάνηκε πολύ δύσκολο, ειδικά το χειμώνα. Αλλά πραγματικά εκεί καταλαβαίνεις την έννοια της απλότητας της ζωής, αναθεωρείς και οριοθετείς ξανά τους στόχους σου και τα όνειρά σου (εκεί άρχισα κι εγώ να περνώ αμέτρητες ώρες μπροστά στον υπολογιστή προσπαθώντας να γράψω τη μουσική μου). Αργοί ρυθμοί, χωρίς άγχος, χαλαροί άνθρωποι, ένα σουπερμάρκετ να ανοίγει τα μεσάνυχτα, μια ντισκοκαφετέρια να αρχίσει να γεμίζει μετά τις 3 (αφού τότε ξυπνούσαν τα «παιδιά») και ένας φούρνος στο έλεος των πελατών (μιας και ο φούρναρης δεν ήταν ποτέ στο ταμείο). Το καλοκαίρι, όμως, όλα «αλλάζουν».

Με έντονο το στοιχείο του πρασίνου και της άγριας βλάστησης, τα απότομα φαράγγια, τις πολυεπίπεδες βάθρες και τα ποτάμια, η Ικαρία μετατρέπεται σε μια περιπέτεια.
Το βράδυ ξέφρενα παραδοσιακά πανηγύρια μέχρι το πρωί, με υπέροχο ντόπιο κρασί και κατσίκι να τα συνοδεύει. Μετά ο καθένας είναι ελεύθερος να διαλέξει ανάμεσα στα private parties στις όμορφες και απόκρυφες παραλίες και στα διάσπαρτα μπαράκια του Ευδήλου και της γύρω περιοχής. Όλα αυτά στο ίδιο χαλαρό μοτίβο και με εξαιρετικά φθηνές τιμές.

Σημεία αναφοράς, η παράλια του Να, ο φάρος, η ευρύτερη περιοχή στις ράχες (Χριστός Ραχών), οι γκρούβαλοι (όπως χαρακτηρίζονται οι free campers τουρίστες από τους ντόπιους) και φυσικά το απίστευτο σύμπλεγμα νησιών ακριβώς απέναντι, οι Φούρνοι Ικαρίας.

* Ο Μεσιέ Μινιμάλ (Χρήστος Τσιτρούδης) είναι μουσικός


INFO:

Αν δεν ήταν νησί, θα την έλεγες «Γαλατικό χωριό». Τώρα πες την απλώς ροκ. Πολύ ροκ. Και πολύ όμορφη. Εδώ δεν υπάρχουν μεσοβέζικες καταστάσεις, θα την ερωτευτείς. Όσο γι’ αυτά που έχεις ακούσει ότι οι ντόπιοι έχουν τους δικούς τους, χαλαρούς ρυθμούς και ότι «δεν σε παίρνει» να είσαι αγχώδης όπως στην πόλη, είναι όλα αλήθεια μέχρι κεραίας. Εδώ το δίπτυχο της διασκέδασης είναι μπάνιο το πρωί και πανηγύρι το βράδυ.

Πού να κολυµπήσεις

Στην τεράστια Μεσακτή παρέα με τους σέρφερς, στον Κάμπο, στο λιλιπούτειο Αμμουδάκι και δίπλα στην παραλία Λιβάδι με το κατάφυτο τοπίο και τη χρυσαφένια άμμο. Αν θες χαλίκι πήγαινε στον Αρμενιστή ή στον Να. Θα βρεις και πολλούς ελεύθερους campers. Στον Κεραμέ και δίπλα στον Φάρο στον κόλπο του Ιερού θα γλιτώσεις για λίγο από τον άνεμο. Μη χάσεις με τίποτα το κρυστάλλινο νερό, τους λευκούς βράχους και το μαγευτικό βυθό στις Σεϊχέλες, τον όρµο Νύµφη και το Παρθένι στον Εύδηλο.

Πού να µείνεις

Στον Αρμενιστή: Ερωφίλη Beach Hotel (71058) με μεγάλη πισίνα και εντυπωσιακή θέα και Cavos Bay Hotel & Studios (71381-3) λίγα μόλις μέτρα από το κέντρο. Στο Messakti Village (71331-4), ένα μικρό «ξενοδοχειακό» χωριό στο Γιαλισκάρι. Στον Εύδηλο: Kerame Hotel (31434) με πλήρως εξοπλισμένα studios, χαριτωμένα δωμάτια, αλλά και βίλες. Στον Άγιο Κήρυκο: στα συµπαθητικά διαµερίσµατα του Ikaria Apartments (697 8332139). Στον Να: στα παραδοσιακά σπίτια Panorama Studios (71255) με θέα το Ικάριο πέλαγος.

Πού να φας

Εδώ το καλό φαγητό βασιλεύει. Μεταξύ άλλων θα βρεις φρέσκα ψάρια όλων των ειδών, που σερβίρονται κατά κανόνα ψητά, και φυσικά τοπικά πιάτα όπως το σοφικό (πατάτες, ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες μαγειρεμένα όλα μαζί), γεμιστά με ρυζάκι και διάφορα μυρωδικά, πίτες, βραστό αγριοκάτσικο, το λεγόμενο ρασκό, που σερβίρεται συνήθως στα πανηγύρια. Όλα τα παραπάνω σε παραδοσιακές αλλά και σε πιο δημιουργικές εκδόσεις θα δοκιμάσεις στην Άννα (71489), στο οινομαγειρείο Μαντουβάλα (71255) στο Καραβόσταµο, στον Να στην Κληµαταριά (22686), στην ταβέρνα Ατσαχάς (71226) στον Αρµενιστή, στο Οινοµαγειρείο της Πόπης (31928) κοντά στο λιμάνι και στο Γεφύρι (71325). Την ευκαιρία να μάθεις να φτιάχνεις κιόλας όλες αυτές τις λιχουδιές σού δίνει το βιολογικό Οινοποιείο Ικαρίας της οικογένειας Καρίµαλη (31151), που παραδίδει ανάλογα μαθήματα.

Πού να διασκεδάσεις

Αν ήρθες για να κοιμηθείς, ξέχνα το. Εδώ ξενυχτάνε. Στον Αρμενιστή στην disco Kasmir θα κουνηθείς σε 80s ρυθμούς, στο Taza Café (22856) στον Άγιο Κηρύκο οι διασκεδαστικές στιγμές διαδέχονται η μία την άλλη, αφού ανοίγει από το απόγευμα και λειτουργεί μέχρι αργά. Στον Καραβόσταµο στο Απαλούµπε, στο Petrino club και στο River στο Καρκινάγρι. Στο Celeste Café στον Εύδηλο για non stop μουσική.

Κωδικός: 22750
Αστυνομία: 31222, 41222
Λιμεναρχείο: 22207, 31007
∆ήμος: 41381, 31450
Πρ. Βοήθειες: 31228, 41242

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

d