Σκακιστικά παράδοξα, ρεκόρ, αστεία και άλλα...

Ο Dr. (Δόκτωρ) Ossip Bernstein ήταν ένας από τους ισχυρότερους σκακιστές της Ουκρανίας, ο οποίος αργότερα έγινε ο γνωστός grandmaster. Ωστόσο το 1918 (περίοδο πολιτικών αναταραχών και συγκρούσεων στην Ουκρανία), συνελήφθη στην Οδησσό από την Cheka και τον έβαλαν στη γραμμή μαζί με άλλους για να τους εκτελέσουν. Όταν ο ανώτερος αξιωματικός ζήτησε να δει τους κρατούμενους που θα εκτελεστούν, είδε το όνομα Ossip Bernstein. Ρώτησε τότε αν ήταν αυτός ο διάσημος σκακιστής. Ο Bernstein  απάντησε "Ναι", ότι αυτός ήταν ο διάσημος σκακιστής. Ο Αξιωματικός τότε προκάλεσε τον Bernstein σε παρτίδα σκακιού και αν ο Bernstein δεν κέρδιζε θα εκτελούνταν. Έπαιζε δηλαδή για την ζωή του. Ο Bernstein κέρδισε και απέδειξε οτι ήταν αυτός ο διάσημος σκακιστής (γνωστός ακόμα και σήμερα). Απελευθερώθηκε και δραπέτευσε με ένα Βρετανικό καράβι που τον μετέφερε στο Παρίσι όπου και εγκαταστάθηκε.
ΠΗΓΗ : http://www.chessville.com/billwall/StrangeButTrue.htm
-----


Το 1993 κάποιος πυροβολήθηκε την ώρα που έπαιζε σκάκι στη Βοσνία. Ήταν η πρώτη φορά (μακάρι και η τελευταία) που κάποιος σκοτωνόταν από ελεύθερο σκοπευτή την ώρα που έπαιζε σκάκι!
ΠΗΓΗ : http://www.chessville.com/billwall/StrangeButTrue.htm
-----

Σύντομα παιχνίδια, σύντομη ζωή...
Το 2003, σε ένα τουρνουά που είχε γίνει στην μνήμη του Καπαμπλάνκα, ο GM Péter Székely στα 13 παιχνίδια που έδωσε (όλα ισόπαλα) είχε μέσο όρο 10 κινήσεων σε κάθε παιχνίδι!  Δυστυχώς, ο Ούγγρος αυτός σκακιστής, έφυγε νωρίς απο την ζωή σε ηλικία 48 ετών. Ήταν το 2003...
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_world_records_in_chess#CITEREFWinter2008
-----

Η πρώτη κινηματογραφική ταινία με θέμα το σκάκι, ήταν ο ¨Σκακιστικός πυρετός'' που γυρίστηκε στην Ρωσία το 1925 με πρωταγωνιστή τον Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα!
ΠΗΓΗ: Κώστας Τσαρουχάς
-----

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ... ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ !!
Τον Απρίλιο του 2006, η  FIDE ανακοίνωσε το λεγόμενο "ματς επανένωσης" (reunification) μεταξύ του Κράμνικ και του Τοπάλοφ, το  "Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIDE 2006". To ματς έλαβε χώρα στην Ελίστα, στην Καλμικία. Μετά από τα 4 πρώτα παιχνίδια ο Κράμνικ προηγούνταν με 3-1 (από το μέγιστο απαιτούμενο σύνολο των 12 βαθμών). Μετά από το τέταρτο παιχνίδι, ωστόσο, ο Τοπάλοφ διαμαρτυρήθηκε ότι ο Κράμνικ χρησημοποιούσε την τουαλέτα με ύποπτη συχνότητα, υπονοώντας ότι δεχόταν εξωτερική βοήθεια την ώρα την ώρα που γινόταν αυτό. Ο Τοπάλοφ είπε ότι θα αρνιόταν να δώσει το χέρι στον Κράμνικ στα εναπομείναντα παιχνίδια. Η επιτροπή ενστάσεων αποφάσισε να κλειδωθούν οι τουαλέτες των παικτών και να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά ξεχωριστές τουαλέτες συνοδευόμενοι από έναν βοηθητικό διαιτητή.
Ο Κράμνικ αρνήθηκε να παίξει το πέμπτο παιχνίδι, εκτός αν εφαρμόζονταν οι αρχικοί όροι που είχαν συμφωνηθεί για το ματς. Ως αποτέλεσμα ο βαθμός δόθηκε στον Τοπάλοφ, μειώνοντας την υπεροχή του Κράμνικ σε 3-2. Ο Κράμνικ ισχυρίστηκε ότι η επιτροπή των διαιτητών μεροληπτούσε (υπέρ του Τοπάλοφ) και απαίτησε να αντικατασταθεί. Ως προϋπόθεση για να συνεχίσει το ματς, ο Κράμνικ επέμεινε στο να παιχθούν τα υπόλοιπα παιχνίδια με τους αρχικούς όρους της διοργάνωσης του ματς, το οποίο επέτρεπε την χρήση τουαλέτας στην διακριτική ευχέρεια των παικτών.
Η αντιπαράθεση κατέληξε σε μεγάλο όγκο αλληλογραφίας προς την Chessbase και άλλες εκδόσεις. Η ισορροπία της κοινής γνώμης ήταν υπέρ του Κράμνικ. Εξέχουσες προσωπικότητες του σκακιστικού κόσμου, όπως οι  John Nunn, Yasser Seirawan, και Bessel Kok πήραν το μέρος του Κράμνικ. Η Ρωσική και η Βουλγαρική ομοσπονδία υποστήριξαν τους σεβαστούς παίκτες τους. Η συμπεριφορά του Κράμνικ κατά την διάρκεια του ματς, του εξασφάλισε ευρεία υποστήριξη στην σκακιστική κοινότητα.
Μετά από 12 κανονικά παιχνίδια, το ματς έφτασε στο σκορ 6-6, αν και ο Κράμνικ συνέχιζε να αμφισβητεί το αποτέλεσμα του πέμπτου παιχνιδιού που δεν είχε παιχθεί, μέχρι το τέλος του ματς. Στις 13 Οκτωβρίου 2006 το αποτέλεσμα αυτού του αμφισβητούμενου παιχνιδιού έγινε αδιάφορο, καθώς ο Κράμνικ κέρδισε στο μπαράζ  με σκορ 2.5-1.5.
Η νίκη του Κράμνικ τον βοήθησε να κερδίσει το Σκακιστικό Όσκαρ του 2006, το δεύτερο της καριέρας του.
ΠΗΓΗ: http://en.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Kramnik
-----

Η ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΦΙΣΕΡ (ΜΕΡΟΣ Α΄)
Στον σκακιστικό κόσμο είναι αρκετά συνηθισμένο για έναν Γκραν Μαιτρ να παίζει εκατοντάδες σιμουλτανέ παρτίδες εναντίων κατώτερων παικτών. Μία ενδιαφέρουσα ιστορία μας έχει δοθεί από τον Frank S. Meyer, τον τελευταίο εκδότη του National Review:
   Ο Φίσερ, κατευθυνόμενος προς την τουαλέτα, σταμάτησε για λίγο μπροστά στην σκακιέρα μου - για περίπου πέντε δευτερόλεπτα ίσως - και μετά συνέχισε. Μερικούς μήνες αργότερα, με επισκέφθηκε στο γραφείο μου, που τότε βρισκόταν στο Marshall Chess Club. " Τι αποτέλεσμα είχε εκείνη η παρτίδα σου του τελευταίου γύρου; "  ρώτησε. Του είπα ότι είχα νικήσει, αλλά με δυσκολία. " Έπαιξες Β β5; " ρώτησε. Του απάντησα ειλικρινώς ότι δεν μπορούσα να θυμηθώ τι είχα παίξει. Τότε αυτός, αμέσως, έστησε την ακριβή θέση για να με "βοηθήσει" να θυμηθώ και μετά μου παρουσίασε την βαριάντα  που έπρεπε να είχα παίξει προκειμένου να εξασφαλίσω μια πολύ πιο οικονομική νίκη. Η ουσία είναι ότι δεν θυμόταν απλώς την θέση, την οποία στην συνέχεια θα ανέλυε μπροστά μου, αλλά θυμόταν και την θέση και την ανάλυση παρ' όλο που είχε περάσει μπροστά απ' την σκακιέρα μου μήνες πριν.
ΠΗΓΗ: http://www.chessville.com/misc/History/FischerChessSpoonStory.htm
-----


Μια πολύ-πολύ ωραία πρόταση για το τι σημαίνει ΣΚΑΚΙ, μας κατέθεσε ο σκακιστής φίλος και μέλος του Συλλόγου μας Δημήτρης Χρυσοστόμου.
Ας την δούμε:
ΣΚΑΚΙ σημαίνει: (Σ)υγκέντρωση(Κ)ατανόηση(Α)υτοέλεγχος(Κ)ρίση(Ι)δέα!
αυτό, έδωσε την ιδέα για να βρούμε τι σημαίνει ΖΑΤΡΙΚΙΟΝ. Κατά τον Θανάση Γραμμέλη, σημαίνει:
(Ζ)ήλος(Α)υτοπεποίθηση(Τ)όλμη(Ρ)ηξικέλευθο(Ι)κανότητα(Κ)οινωνικότητα(Ι)κανοποίηση(Ο)ρθολογισμός(Ν)ίκη!
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΙΔΕΕΣ!
-----


Κατά την διάρκεια του Pasadena International Chess Congress, το 1932, ο Isaac Kashdan και ο Arnold Dake έπαιζαν μία παρτίδα σκακιού στην Pasadena. Οι κινήσεις αναμεταδίδονταν μέσω ραδιοφώνου σε μία συνεστίαση στην οποία παρευρισκόταν και ο Αλιέχιν. Το παιχνίδι κατέληξε σε ισοπαλία σε 19 κινήσεις.
ΠΗΓΗ : http://www.chessville.com/billwall/StrangeButTrue.htm
-----

Το μεγαλύτερο σε διάρκεια μάτς για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, ήταν αυτό του 1984-85, όταν ο Καρπόβ με τον Κασπάροβ έπαιξαν 48 παιχνίδια σε 159 μέρες.
-----


Ίσως ήταν μια απο τις χειρότερες σκακιστικές εμφανίσεις, αυτή του Κόλονελ Μορώ, το 1901, όταν σε ένα τουρνουά που έγινε στο Μόντε Κάρλο, έχασε και τα 26 παιχνίδια του!
-----


Η μεγαλύτερη δημόσια βιβλιοθήκη για σκάκι είναι αυτή του Κλήβελαντ με 32000 σκακιστικά βιβλία. Η μεγαλύτερη ιδιωτική βιβλιοθήκη για σκάκι, ανήκει στον GM Λόθαρ Σμίντ, με πάνω απο 20000 σκακιστικά βιβλία.
-----

Η Βέρα Μέντσικ (1906-1944), ήταν παγκόσμια πρωταθλήτρια γυναικών απο το 1927 μέχρι το 1944. Υπερασπίστηκε τον τίτλο της έξι φορές. Στα παιχνίδια αυτά (για τον τίτλο), πέτυχε 78 νίκες, 4 ισοπαλίες και έχασε μία μόνον φορά!
-----

Την δεκαετία του 1930, ένα σκακιστικό τουρνουά στην Σοβιετική Ένωση, είχε πάνω από 700.000 συμμετοχές!!.
Το σκάκι ήταν το πρώτο άθλημα που είχε εθνική αθλητική οργάνωση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αμερικανική Σκακιστική Ένωση δημιουργήθηκε το 1857. Το  Baseball  οργανώθηκε ως άθλημα λίγα χρόνια αργότερα...
http://www.chessville.com/billwall/StrangeButTrue.htm
-----

Να φοβάστε τους μικρούς!...
Τον Ιανουάριο του 2009, ο Ινδός Χετούλ Σάχ ηλικίας μόλις 9 ετών, έγινε ο μικρότερος σε ηλικία παίκτης που νίκησε σε κανονικό χρόνο έναν GM! Τυχερός, ήταν ο Νουρλάν Ιμπραγίεβ απο το Καζακστάν. Ο αγώνας είχε γίνει σε ένα τουρνουά στο Δελχί.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_world_records_in_chess#Youngest_player_to_defeat_a_grandmaster
-----

Η μεγαλύτερη διαφορά elo μεταξύ των δυο πρώτων στην παγκόσμια κατάταξη.
Τον Ιούλιο του 1972, το elo του θρυλικού Μπόμπυ Φίσερ, ήταν 2785 και το αμέσως επόμενο που ανήκε στον Μπόρις Σπάσκι, ήταν 2660. Η διαφορά αυτή των 125 πόντων, είναι η μεγαλύτερη από τότε, μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου στην παγκόσμια κατάταξη
-----

Σέξ ή σκάκι; ρώτησαν κάποιον.
η απάντηση: "Αν προτιμώ σκάκι ή σέξ; Εξαρτάται απο την θέση...!"
-----

Το πιό καθυστερημένο πάρσιμο κομματιού.
Το 1966, στο παιχνίδι μεταξύ του Φιλίποβιτς και του Σμεντέρεβατς, 70 κινήσεις παίχτηκαν χωρίς κανένα πάρσιμο αντίπαλου κομματιού ή πιονιού!
(από την ιστοσελίδα http://fun.chessdom.com/chess-records)
-----

Η παρτίδα με την μεγαλύτερη διάρκεια
Παίχτηκε το 1989 στο Βελιγράδι μεταξύ του Νίκολιτς και του Άροβιτς. Κράτησε είκοσι ώρες και 15 λεπτά οπότε και τελείωσε ύστερα απο 269 κινήσεις!
-----

''Cafe de la Regence''
του διεθνούς μετρ Νίκου Καλέση
Αν σήμερα ρωτήσουμε κάποιον στο δρόμο να μας πει που μπορούμε να παίξουμε σκάκι , θα μας υποδείξει τον πλησιέστερο σκακιστικό σύλλογο. Όμως, πριν από 200-300 χρόνια που δεν υπήρχαν σκακιστικοί σύλλογοι, που μπορούσε να παίξει κανείς σκάκι;
Το πρώτο σκακιστικό στέκι στην ιστορία , ήταν το περίφημο “καφέ ντε λα ρεζάνς” στο Παρίσι. Ο διάσημος “διαφωτιστής” Diderot έγραψε το 1762: “Το Παρίσι είναι το καλύτερο μέρος του κόσμου και το cafe de la regence το μέρος του Παρισιού όπου το σκάκι παίζεται καλύτερα”.
Η φήμη του “καφενείου της αντιβασιλείας” έκανε το γύρο του κόσμου. Το cafe ήταν ένα παγκόσμιο σταυροδρόμι, όπου συναντιόνταν οι καλύτεροι παίχτες για την αναμετρηθούν μεταξύ τους. Η λίστα των ονομάτων είναι διαχρονική και εντυπωσιακή:Φιλιντόρ, Στάουντον, Λαμπουρντονέ, Άντερσεν, Μόρφυ, Στάινιτς, Τσιγκόριν, Λάσκερ, Καπαμπλάνκα, Αλιέχιν και πολλοί άλλοι. Ανάμεσά τους και διάφοροι περαστικοί που ήθελαν να δουν τους μεγάλους παίκτες σε δράση. Συγγραφείς, εκδότες, θεατρίνοι, φιλόσοφοι και πολιτικοί που τους άρεσε το σκάκι, “μάρκαραν” με την παρουσία τους το “καφέ ντε λα ρεζάνς”. Πολλές φορές βρέθηκαν αντιμέτωποι, σε σκακιστικές και φιλοσοφικές αναμετρήσεις, οι Ρουσσώ, Βολτέρος , Ντιντερό, Φράνκλιν, Νταντόν, Ροβεσπιέρος, αλλά και οι Ναπολέων, Τουργκένιεφ και Κούρπιν.
Στο καφενείο υπήρχε μία έντονα σκακιστική ατμόσφαιρα, καθώς το ταβάνι ήταν ολόκληρο μια ζωγραφισμένη σκακιέρα και οι τοίχοι ήταν διακοσμημένοι με πίνακες μεγάλων σκακιστών , τα ονόματα και αποφθέγματα των οποίων ήταν γραμμένα με χρυσά γράμματα.
Στα τέλη του 19ου αιώνα , η κωμική όπερα “ήττα του Φιλιντόρ” του Adam Protaque, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία στο Παρίσι, είχε θέμα αρκετά σκακιστικό:
Ο νεαρός μουσικός Ρισάρ ζήτησε το χέρι της αγαπημένης του Ντορέ από τον πατέρα της και ιδιοκτήτη του “καφέ ντε λα ρεζάνς”, κ. Ντουμπινό. Αυτός όμως του θέτει ένα όρο: ο επίδοξος γαμπρός του να κερδίσει τον Φιλιντόρ στο σκάκι(!). Ο Ρισάρ απελπίζεται, μια και ξέρει πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο , όμως ο ίδιος ο Φιλιντόρ, μαθαίνοντας τι έγινε, έρχεται να τον βοηθήσει και δέχεται να χάσει στην παρτίδα τους. Η παρτίδα αρχίζει , μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα. Ο νεαρός είναι τόσο νευρικός και παίζει τόσο άθλια , που ο Φιλιντόρ καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια μην τυχόν και τον νικήσει κατά λάθος. Ξαφνικά ακούγεται η φωνή της Ντορέ , που τραγουδάει σε μουσική του ίδιου του Φιλιντόρ , θέλοντας να αποπλανήσει το διάσιμο σκακιστή και συνθέτη κα να τον κάνει να χάσει. Το αποτέλεσμα όμως είναι το αντίθετο! Ο Φιλιντόρ , μαγεύεται από τη φωνή της Ντορέ , ξεχνάει το σκοπό του και… κερδίζει την παρτίδα! Ακολουθεί το συνηθισμένο “αλαλούμ” μιας κομεντί , ώσπου ο Φιλιντόρ επεμβαίνει και δίνει τη λύση: αν ο Ρισαρ δεν παντρευτεί την Ντορέ , αυτός δε θα ξαναπατήσει στο καφενείο. Κι έτσι, όλα τελειώνουν καλά.
από την ιστοσελίδα  http://www.greekchess.com/paris.htm


Ο Γάλλος Φρανσουά-Αντρέ Φιλιντόρ (1726-1795), υπήρξε κορυφαίος παίκτης της εποχής του, σκακιστικός συγγραφέας και μουσικοσυνθέτης. Γνωστός έμεινε για την ρήση του ότι τα πιόνια είναι η ψυχή της παρτίδας αλλά και για την γνωστή μας Άμυνα του Φιλιντόρ (ε4  ε5, Ιζ3  δ6).
-----

Ένα ωραίο ποίημα για το σκάκι, από τον Μανώλη Αναγνωστάκη
Το Σκάκι
"Έλα να παίξουμε.

Θα σου χαρίσω τη βασίλισσά μου.
( Ήταν για μένα μια φορά η αγαπημένη.
Τώρα δεν έχω πιά αγαπημένη )

Θα σου χαρίσω τους πύργους μου
( Τώρα πιά δεν πυροβολώ τους φίλους μου
Έχουν πεθάνει καιρό πριν από μένα )

Κι ο βασιλιάς αυτός δεν ήτανε ποτέ δικός μου.

Κι ύστερα τόσους στρατιώτες τι τους θέλω;
( Τραβάνε μπρός, τυφλοί, χωρίς καν όνειρα )

Όλα , και τα άλογά μου θα στα δώσω.

Μονάχα ετούτον τον τρελό μου θα κρατήσω.
Που ξέρει μόνο σ ένα χρώμα να πηγαίνει
Δρασκελώντας τη μια άκρη ως την άλλη
Γελώντας μπρός στις τόσες πανοπλίες σου
Μπαίνοντας μέσα στις γραμμές σου ξαφνικά
Αναστατώνοντας τις στέρεες παρατάξεις.

Κι αυτή δεν έχει τέλος η παρτίδα".
-----

Απίστευτοι και μη αντιλήψημοι αριθμοί για το σκάκι...
Ο αριθμός των μοναδικών  παρτίδων που είναι δυνατόν να παιχθούν, είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό  των ηλεκτρονίων σε όλο το σύμπαν! Ο αριθμός των ηλεκτρονίων εκτιμάται ότι είναι περίπου 1079  , την στιγμή που ο αριθμός των μοναδικών παρτίδων είναι 10120 . Αυτό σε απλά Ελληνικά είναι χίλια τρισεκατομμύρια , τρισεκατομμύρια, τρισεκατομμύρια, τρισεκατομμύρια, τρισεκατομμύρια, τρισεκατομμύρια, τρισεκατομμύρια, τρισεκατομμύρια, τρισεκατομμύρια παρτίδες.
ΠΗΓΗ: http://www.luxurychess.com/funchessfacts.html
-----

Όταν "καβαλάμε το καλάμι"...
Ο Βίλελμ Στάινιτς  (1836 - 1900) ήταν Αυστριακός σκακιστής και ο πρώτος επίσημος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι (1886 - 1894). Το 1888 έλαβε μερικανική υπηκοότητα και άλλαξε το όνομά του σε Γουίλιαμ. Πέθανε διανοητικά ανάπηρος, στην Νέα Υόρκη.
Ο μεγάλος Μπόμπυ Φίσερ έχει κάνει την εξής δήλωση για τον Στάινιτς:
"Υπάρχουν μόνο δύο πραγματικές μεγαλοφυΐες στο σκάκι, ο άλλος ήταν ο Στάινιτς" υπονοώντας ότι η ...άλλη μεγαλοφυΐα, ήταν ο ίδιος!...
ΠΗΓΗ: http://www.rocking.gr/modules/forum/showthread.php?t=13254
-----

Αμαρτωλοί οι σκακιστές! (πριν...λίγο καιρό)
Το 1196 η καθολική εκκλησία απαγορεύει το σκάκι με την απειλή ότι όποιος παίζει σκάκι δεν πάει στον παράδεισο. Ο λόγος ήταν ότι θεωρούσε πως η μορφή των κομματιών και η συνεχής παρατήρησή τους ήταν ένα είδος ειδωλολατρίας. Μόνο μετά από τρεις αιώνες περίπου που σταμάτησαν οι απαγορεύσεις, το σκάκι θεωρήθηκε πνευματικό παιχνίδι και το ακολούθησαν ακόμα και πολλοί κληρικοί.
ΠΗΓΗ: http://www.chaniachess.gr/sections/Istoria%20skaki.htm
-----

Δεν είναι για να γράφεις βιβλία...
Ο Weaver Adams, ένας Αμερικανός chess master, έγραψε κάποτε ένα βιβλίο με τίτλο «ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ». Αμέσως μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του, έπαιξε στο open των Η.Π.Α. του 1940 και δεν κέρδισε ούτε ένα παιχνίδι με τα λευκά!... Για την ακρίβεια κέρδισε όλα τα παιχνίδια τα οποία έπαιξε παίζοντας με τα μαύρα, έχασε τρία παιχνίδια ως λευκός και έφερε μία ισοπαλία με τα λευκά.
ΠΗΓΗ: http://www.chessville.com
-----

Καπαμπλάνκα έφα!
Ο Κουβανός Ραούλ Καπαμπλάνκα υπήρξε ένας απο τους σπουδαιότερους κορυφαίους σκακιστές του κόσμου. Παγκόσμιος Πρωταθλητής έγινε το 1921 και χαρακτηριστικό της αξίας του ήταν ότι απο το 1916 έως το 1924, δεν έχασε καμμία παρτίδα! Γι' αυτό άλλωστε, τον είχαν ονομάσει και "σκακιστική μηχανή''. Κάποια μέρα, βρισκόταν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Νέας Υόρκης και ενώ διάβαζε την εφημερίδα του με μια σκακιέρα δίπλα του, εμφανίστηκε ένας άγνωστος και του ζήτησε να παίξουν μαζί. Ο Καπαμπλάνκα, δέχθηκε αλλά έβγαλε απο την σκακιέρα την Βασίλισσά του! Ο άγνωστος φυσικά, προσεβλήθη και τον ρώτησε: "Γιατί το κάνετε αυτό; Με ξέρετε; μπορεί να σας νικήσω"... Και τότε, η "σκακιστική μηχανή" απάντησε με ηρεμία (...έ και με κάποια ειρωνία): «Κύριε, εάν μπορούσατε να με νικήσετε, θα σας γνώριζα σίγουρα»!...
-----

Ινδός "έκλεβε" στο σκάκι ! 
Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης
"Ωραία... κομπίνα είχε οργανώσει ένας Ινδός σκακιστής, αλλά αποδείχθηκε πολύ απρόσεκτος. Ο Ουμακάντ Σαρμά ανέβαινε σαν... τρένο τους πίνακες κατάταξης και μέσα σε 18 μήνες κατάφερε -από το «πουθενά»- να αγωνιστεί στο εθνικό πρωτάθλημα της Ινδίας. Η ραγδαία άνοδός του ήταν φυσικό να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον, αλλά και την καχυποψία των υπευθύνων της εθνικής ομοσπονδίας σκάκι. Ο Σαρμά φορούσε πάντοτε έναν σκούφο κατά τη διάρκεια των αγώνων του και με λίγη προσοχή δεν ήταν δύσκολο να διαπιστώσει κανείς ότι στο αυτί του είχε προσαρμόσει ένα ακουστικό «bluetooth». Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, λοιπόν, επικοινωνούσε με τους συνεργούς του, οι οποίοι ανέλυαν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή τις κινήσεις του αντιπάλου του και έδιναν την καλύτερη δυνατή επιλογή στον Σαρμά. Ο σκακιστής τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 10 ετών, αφού «... σκοπός μας ήταν να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε αυτούς που χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα», όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας Ντι Βι Σουντάρ".
ΠHΓΗ: ΑΠΕ
http://www.hri.org/news/greek/eragr/2006/06-12-29.eragr.html



d