Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Ο Ίκαρος πριν από 20 χρόνια!

Οι σκακιστικές εκδηλώσεις 1989-1990 αποτελούν ένα ξεχωριστό κομμάτι στην 33χρονη πορεία του Ίκαρου. Ήταν το σημείο καμπής, το πέρασμα από τις μικρές, εθνικού βεληνεκούς διοργανώσεις, στις μεγάλες, τις διεθνείς! Η δραστηριότητα που άρχισε στην Αθήνα, το φθινόπωρο του 1989 και κορυφώθηκε στην Ικαρία το καλοκαίρι του 1990 δεν είχε ξένους, αλλά έδειξε πώς όλα ήταν έτοιμα για το μεγάλο άλμα: την αναβάθμιση των εκδηλώσεων σε διεθνείς!
Η διοργάνωση που συμπεριέλαβε 43(!) σκακιστικά τουρνουά, καθώς και επιδείξεις χάντιγκαπ, σιμουλτανέ, διαλέξεις, αναλύσεις παρτίδων, μαθήματα για αρχάριους και προχωρημένους και προπονήσεις ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του πρώτου Ικάριου υποψήφιου μετρ Μανώλη Σταυρινάδη (η αναφορά και η καταγραφή των πρώτων σκαπανέων του Ικαριακού σκακιού είναι ένα χρέος που ακόμα δεν έχει εκπληρωθεί) και έφερε τον γενικό τίτλο «Σταυρινάδεια 1989-1990».
Άρχισε στις 7/10/89 στα γραφεία της φιλόξενης Πανικαριακής Αδελφότητας Αθηνών (Κάνιγγος 23), με την 1η φάση προκριματικών αγώνων, για παίκτες χωρίς κατηγορία. Θα αναφέρουμε και τους 23 σκακιστές, με τη σειρά που τερμάτισαν, όχι για να δείξουμε ποιος έπαιζε καλύτερα, αλλά επειδή όλοι θα αναγνωρίσετε κάποιον ή κάποιους από τους σημερινούς πρωταγωνιστές στο αγωνιστικό -και όχι μόνον- σκάκι: Β. Κακκανάς, Ν. Ρουμπεγλής, Κ. Ανάγνου, Οδ. Θεοδωρίδης, Γ. Καψούλης, Μ. Φίλιππας, Ν. Τσιρίβας, Χρ. Γκορίτσας, Ι. Αναγνώστου, Β. Παργινός, Στ. Σταματίου, Δ. Παναγιώτου, Ε. Χατζηβασιλείου, Ν. Βλαστός, Κ. Τσαντίρης, Ι. Ευπραξιάδης, Στ. Συμιακάκης, Αλ. Χαριτάτος, Μ. Αναγνώστου, Στ. Συμεωνίδης, Β. Καλογερόπουλος, Αντ. Λίχας, Β. Σμυρλή.



Σκακιστικοί αγώνες στην Πανικαριακή Αδελφότητα Αθηνών. Κουίζ (για όλους μας): Πόσους και ποιους αναγνωρίζετε;


Τον Νοέμβριο έγινε η 2η φάση (ΓΚ) όπου τις πρώτες θέσεις κατέλαβαν οι Ν. Νικολετάτος, Π. Στεργιανέλλης, και Ευ. Μπέης. Πολλοί από τους 22 παίκτες ήταν οι ίδιοι (ως προκριθέντες), με αυτούς της 1ης φάσης, οπότε δεν θα τους αναφέρουμε ξανά. Νέα πρόσωπα ήταν οι Αντ. Λειβαδάρος, Μ. Πιμπλής, Στ. Σταυρινουδάκης, Γ. Σδρίνιας, Αν. Αναγνώστου, Κ. Τζεβελέκος, Μ. Γοντικάκης, Κ. Πλακιάς, Α. Πετροπουλάκης, Γ. Σταυρινουδάκης, και η Δ. Μαρή.
Η επόμενη φάση (ΒΚ) έγινε από 16/12/89 μέχρι 13/1/90, σε δύο ομίλους, με τον Στ. Τρούκη να πρωτεύει στον α΄ όμιλο και τον Ι. Αναγνώστου στον δεύτερο. Στο ματς που ακολούθησε νίκησε ο Αναγνώστου και αναδείχθηκε πρωταθλητής Β΄ Κατηγορίας. Νέα πρόσωπα οι Φ. Μπουδαλάκης, Κ. Βοργιάς, Ι. Κριθαράς, Αλ. Μανάγιας, Δ. Παπαδάτος, Β. Οικονόμου, Θ. Κατσαγάνης, Ι. Κουκουφίκης. Α. Κούτη (με τη σειρά που τερμάτισαν στον α΄ όμιλο) και οι Αν. Αθανασιάδης, Γ. Κούμανης, Δ. Τσιαμπάος, Βλ. Λαζάρογλου, Ν. Τσιμπεράκης, Ζ. Διονυσόπουλος, Ευ. Γαρνέλη, Κ. Κουρμουλάκης, και Χρ. Παπαδόπουλος. (β΄ όμιλος).



Σταύρος και Γιώργος Σταυρινουδάκης σε ενδοοικογενειακή αναμέτρηση. Δίπλα ο πρώην πρωταθλητής Ελλάδας Χρήστος Κόκκορης.


Η τέταρτη φάση (ΑΚ) έγινε το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου με 33 συμμετοχές και ανέδειξε πρωταθλητή τον Ι. Αποστολόπουλο. Ακολούθησαν (αναφέρουμε πάντα μόνο τα νέα πρόσωπα) οι Άγγ. Τζερμιαδιανός, Β. Βλαχόπουλος, Ευθ. Ετζόγλου, Δ. Σκυριανόγλου, Ι. Σπυρακόπουλος, Κ. Λάππας, Ι. Βλαχάκης, Κ. Στεργίου, Β. Κωστόπουλος, Αλ. Βλαστός, Παναγής Σκλαβούνος, Χρ. Σταύρου, Γ. Σταμίρης, Ν. Τζερμιαδιανός, Χρ. Μποστάνης, Θ. Φύλλας, Ηλ. Αργυρόπουλος, Γ. Δημητρίου, Αρ. Ξυπολυτάς, Γ. Βαλέλλης, Ι. Σπαρτινός.
Στην ημιτελική φάση (ΥΜ), που έγινε τον Μάρτιο με συμμετοχή 34 παικτών, ο Μανώλης Πιμπλής πραγματοποίησε τη μεγάλη έκπληξη, τερματίζοντας μόνος πρώτος. Νέα πρόσωπα οι Λ. Γυμνόπουλος, Φ. Κοεράντ, Βλ. Λιαροκάπης, Αντ. Μαραβέγιας, Κ. Πλεύρης, Θ. Μητραντζάς, Β. Ανδρεάκος, Στρ. Καμινέλλης, Τ. Λαζαρίδης, Θ. Ρουμελιώτης, Ισ. Ταντρής, Ι. Μαρής, Ελ. Βλάχος, Ι. Τσαμπής.



Ο Βλάσσης Λιαροκάπης εν δράσει.

Πριν περάσουμε στην τελική φάση ας δούμε και κάποια παράλληλα τουρνουά. Μεγάλο, τόσο σε αριθμό αγώνων όσο και σε διάρκεια ήταν το Κύπελλο Μανώλη Σταυρινάδη (1ο Ικαριακό Γκραν Πρι), το οποίο συμπεριέλαβε 30 κλειστά τουρνουά. Οι νικητές ανά τουρνουά: Ι. Παργινός, Κ. Στεργίου (σε 4 τουρνουά), Β. Παργινός, Στ. Σταυρινουδάκης, Γ. Δημητρίου (σε 2), Ι. Τσαμπής, Αν. Τζούμπας, Τ. Λαζαρίδης, Αν. Αθανασιάδης (σε 2), Κ. Ανάγνου, Μ. Πιμπλής, Στ. Κούμανης, Ν. Τσιρίβας, Β. Βλαχόπουλος, Β. Οικονόμου, Ισ. Ταντρής, Χρ. Παπαθανασίου, Γ. Σταυρινουδάκης, Κ. Τζιαλλήλας, Γ. Διαμάντης, Χρ. Μποστάνης, Μ. Ζαρούφης, Χρ. Κεφαλής, Θ. Μητραντζάς, Ι. Κουκουφίκης. Επιπλέον ισοβάθμησαν σε πρώτες θέσεις (η αντικειμενικότητα των κριτηρίων άρσης ισοβαθμίας εξακολουθεί να αμφισβητείται σε όλες τις διοργανώσεις παγκοσμίως) οι: Στρ. Καμινέλλης, Ι. Μαρής, Β. Βρεττός, Β. Κακκανάς, Γ. Καψούλης και Κ. Τζιαλλήλας. Στη συγκεντρωτική βαθμολογία πρώτος ήλθε ο Στεργίου και ακολούθησαν οι Μητραντζάς, Ταντρής, Λαζαρίδης, Αθανασιάδης, Κουκουφίκης, Τσιρίβας, Γαρνέλη, Γ. Σταυρινουδάκης, Ι. Μαρής, Στ. Σταυρινουδάκης κ.ά.



Ο Νίκος Χιονίδης, μια ιδιαίτερα ευγενική φυσιογνωμία, ενισχύει την ομάδα των βετεράνων στο Ικαριακό Σεβενίνγκεν.

Μικρότερη σε διάρκεια και αριθμό παρτίδων, αλλά μεγαλύτερη σε αίγλη ήταν η αναμέτρηση με σύστημα σεβενίνγκεν τριών ομάδων. Πρώτη ήλθε η ομάδα των εφήβων (Σκυριανόγλου, Δημητρίου, Σπυρακόπουλος, Αθανασιάδης, Ανάγνου), δεύτερη των ανδρών (Τσιαμπάος, Στεργίου, Ετζόγλου, Πιμπλής) και τρίτη των τιτλούχων βετεράνων, στην οποία αγωνίστηκαν (σε μικρό αριθμό παρτίδων) ορισμένοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι, όπως οι παλιοί πρωταθλητές Ελλάδας Χρ. Κόκκορης και Μ. Γρηγορίου, ο διαχρονικός πρωταγωνιστής Ν. Ορνιθόπουλος, οι παλαιότεροι Αρ. Οθωναίος, Ν. Χιονίδης, Δ. Μαραγκουδάκης, Β. Αλεξανδράκης και οι Γ. Φουρναράκος, Μ. Τσερπές, Σπ. Αναγνωστόπουλος, Κ. Πλεύρης, Ν. Ρούτσης.



Ο διεθνής μετρ Μιλτιάδης Γρηγορίου στην Πανικαρικαή Αδελφότητα.

Η τελική φάση έγινε στον Άγιο Κήρυκο από 5 έως 11 Αυγούστου με συμμετοχή 46 παικτών. Φιλοξενήθηκαν από τον Δήμο Αγίου Κηρύκου παίκτες με τίτλο ΟΜ και όσοι είχαν προκριθεί και επιλέχθηκαν να αγωνιστούν σκακιστές και σκακίστριες (κυρίως νέοι) του Σ.Ο. Ικαρίας. Νικητής αναδείχθηκε ο Σπ. Ιλαντζής και στη δεύτερη θέση ισοβάθμησαν οι Θ. Τσορμπατζόγλου, Κ. Πρέντος και Γ. Μαστροκούκος. Οι παίκτες που δεν είχαν παίξει στις προηγούμενες φάσεις: Γ. Φέστας, Αν. Κοφίδης, Χ. Καλαγασίδης, Ν. Ξενάκης, Ν. Καλέσης, Αν. Φάλκος, Γ. Χαντάντ, Ι. Σταματόπουλος, Χ. Μαμουλάκης, Στ. Τζαρδής, Γ. Φάκαρος, Γ. Ελευθερίου, Χρ. Τζουτζάκης, Κ. Ξενάκης, Μ. Σκυριανού, Ι. Τζουτζάκης, Γ. Τέσκος, Ι. Τριανταφυλλάκης, Ευγ. Σκυριανού, Κ. Χατζηνάκης.



Ο ισχυρότερος Ικάριος σκακιστής εκείνης της εποχής Νίκος Ξενάκης (αριστερά) και δίπλα ο νικητής της τελικής φάσης των εκδηλώσεων «Σταυρινάδεια 1989 - 1990» Σπύρος Ιλαντζής. Όρθιος ο Ανέστης Φάλκος ατενίζει την πατρίδα του μόλις διακρινόμενου Γιάννη Σταματόπουλου.


Νόρμες ΥΜ σημείωσαν ο 12χρονος Τζούμπας και οι Δημητρίου, Μητραντζάς, Πιμπλής, Στεργίου, Κωστόπουλος, Ετζόγλου, Κακκανάς και Σκυριανόγλου.
Οργανώθηκαν επίσης 3 τουρνουά ράπιντ (άκτιβ, σύμφωνα με την ορολογία της εποχής και με λίγο διαφοροποιημένους τους κανονισμούς από σήμερα), με νικητές τους Ανάγνου, Αθανασιάδη, Χρ. Τζουτζάκη και 3 μπλιτς με νικητές τον Α. Κοφίδη (σε 2) και τον Στ. Σταυρινουδάκη.



Γιώργος Ελευθερίου (αριστερά) και Γιώργος Τέσκος σε περισυλλογή.

Στατιστικά στοιχεία: Αγωνίστηκαν 202 σκακιστές και σκακίστριες, παίζοντας 1.270 παρτίδες, από τις οποίες οι 1.005 με τον κλασικό χρόνο σκέψης, οι 76 ημίωρες και οι 189 πεντάλεπτες. Συνολική χρονική διάρκεια εκδηλώσεων: 10 μήνες. Την οργανωτική και διαιτητική ευθύνη είχε ο Κ. Κέφαλος.
Παράλληλα οργανώθηκαν επιδείξεις χάντιγκαπ, σιμουλτανέ, διαλέξεις, αναλύσεις παρτίδων, μαθήματα για αρχάριους και προχωρημένους από τους Χρ. Κόκκορη, Σπ. Ιλαντζή, Αν. Κοφίδη, Ι. Σταματόπουλο, Θ. Τσορμπατζόγλου, Γ. Μαστροκούκο, Ν. Ξενάκη, Θ. Μητραντζά κ.ά.


Ο Θεόδωρος Τσορμπατζόγλου αφοσιωμένος στην παρτίδα του. Οι οργανωτικές ευθύνες, που τον απομάκρυναν από τη σκακιέρα, ήλθαν αργότερα…


Σκοπίμως δεν σταθήκαμε σε κανένα όνομα, πέρα από μια μικρή αναφορά σε κάποιους βετεράνους, αν και θα μπορούσαμε να καταγράψουμε για τον κάθε ένα πολλές και ποικίλες σημερινές ιδιότητες (σκακιστές που έφθασαν ψηλά τόσο στο αγωνιστικό όσο και στο καλλιτεχνικό σκάκι, υπεύθυνοι σωματείων, μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΟ, Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών, διοργανωτές διεθνών αγώνων, δημοσιογράφοι, μπλόγκερ, άνθρωποι του θεάτρου κ.ά.).
Κατ΄ εξαίρεση, θα αναφερθούμε στον Τάκη Λαζαρίδη, που το 1952, 20χρονος φαντάρος, καταδικάστηκε σε θάνατο από το Στρατοδικείο, μαζί με τον Νίκο Μπελογιάννη, τον Δημήτρη Μπάτση, τον Ηλία Αργυριάδη και τον Νικόλαο Καλούμενο (η υπόθεση των ασυρμάτων) και απέφυγε την εκτέλεση χάρη στο νεαρό της ηλικίας του, αλλά και στο γεγονός ότι ο πατέρας του είχε εκτελεστεί την Πρωτομαγιά του 1944, στην Καισαριανή, από τους Γερμανούς (ευτυχώς, λέει ο ίδιος, ο πατέρας του πήγε από γερμανικό και όχι από ελληνικό βόλι).
Σημαντική ήταν επίσης και η παρουσία τυφλών σκακιστών (πιο γνωστοί οι Αργυρόπουλος, Μανάγιας, Μπουδαλάκης), με τους οποίους ακολούθησε τα επόμενα έτη ποικιλόμορφη συνεργασία και συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις «Ίκαρος», με πιο εντυπωσιακή την επίδειξη μπλάιντ- σιμουλτανέ του Τάκη Πανταβού με οκταμελή ομάδα τυφλών, η οποία προβλήθηκε από το MEGA CHANEL.
Γενικά, όλοι σχεδόν οι συμμετέχοντες έχουν κάτι να πουν και κάτι να επιδείξουν πέρα από την σκακιστική τους ιδιότητα. Δεν είναι ναρκισσισμός να ισχυριστούμε πως η πλειονότητα των σκακιστών διαθέτει μια ποιότητα, κάτι που δεν συναντάς εύκολα σε άλλους χώρους. Και αυτή την ποιότητα την γευτήκαμε όσοι ασχοληθήκαμε ενεργά με εκείνη τη διοργάνωση.



Ευχάριστη διάθεση από την πάντα χαμογελαστή Ευαγγελία Γαρνέλη (με ποιον παίζει;)και με υπομειδίαμα ο Μάριος Γλαρός.

Ήταν, θα το επαναλάβουμε, ένας άθλος για τα έως τότε δεδομένα του Ικαριακού σκακιού. Από το φθινόπωρο του 1990 άρχισαν οι προκριματικές εκδηλώσεις των διεθνών πλέον εκδηλώσεων "Ίκαρος 1991".
Αλλά, αυτό, είναι μια άλλη ιστορία...

1 σχόλια:

Ελισσαίος είπε...

Ωραία υπενθύμιση όμορφων εποχών. Ευχαριστούμε για όσα προσφέρατε τότε και για όσα συνεχίζετε να προσφέρετε.

Δημοσίευση σχολίου

d