Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Χριστίνα Παχάκη

Η 15χρονη Χριστίνα Παχάκη έχει προκριθεί στο ανοιχτό διεθνές τουρνουά της Ικαρίας από τους αγώνες που έγιναν στα πλαίσια της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Πελοποννήσου. ΄Εμαθε σκάκι στα 9 της χρόνια από τον πατέρα της και σήμερα είναι η πρωταθλήτρια γυναικών της Πελοποννησιακής Ένωσης.

Μας είπε ότι ήρθε στην Ικαρία για να κάνει ότι καλύτερο μπορεί, να προπονηθεί στα ΄΄ανοίγματα΄΄ που μελετά αυτή την περίοδο και να αυξήσει αν είναι δυνατό τη διεθνή της αξιολόγηση ΕΛΟ. Θεωρεί πολύ δύσκολο να έχει μια μεγάλη διάκριση μεταξύ των γυναικών που συμμετέχουν σ΄ αυτούς τους αγώνες, ώστε να προκριθεί στο ΄΄κλειστό΄΄ πρωτάθλημα Ελλάδας. Πιστεύει ότι το τουρνουά προσφέρεται και για διακοπές και αυτό γιατί στις παρτίδες δεν υπάρχει πρόσθετος χρόνος μετά την 40η κίνηση. Βέβαια εκτιμά ότι απαιτείται μεγαλύτερη συγκέντρωση σε αυτό το λιγότερο χρόνο που διαρκεί κάθε παρτίδα.

Την ρωτήσαμε για την πρόσφατη εμπειρία της από το 38o Διασυλλογικό Πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής κατηγορίας στο οποίο συμμετείχε ως σκακίστρια της ΑΕΚ. Δηλώνει ευχαριστημένη από το κλίμα των αγώνων αλλά και μεταξύ των σκακιστών της ομάδας της. Δεν ένοιωθε ιδιαίτερα ανταγωνιστική με τις άλλες σκακίστριες που αγωνίστηκαν στην αντίστοιχη σκακιέρα των ομάδων τους (νεανίδες μέχρι 16 ετών, 8η σκακιέρα). Νομίζει ότι η ΑΕΚ μπορούσε να τα πάει ακόμη καλύτερα, αλλά της έλειπαν οι αγωνιστικές εμπειρίες, αφού αγωνίστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη κατηγορία. Έτσι ελπίζει ότι του χρόνου η ΑΕΚ θα τερματίσει ψηλότερα από τη φετινή 7η θέση της και θέλει να κάνει και η ίδια ότι καλύτερο μπορεί γι΄ αυτό.

Για το σκάκι στην Πάτρα, την πόλη που ζει, μας δήλωσε κατηγορηματικά ότι ΄΄μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά΄΄(!) αφού το περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει εδώ και πολλά χρόνια οι τοπικοί παράγοντες είναι πολύ άσχημο για τους σκακιστές και τις σκακίστριες. Δεν υπάρχουν ομοσπονδιακά προπονητικά προγράμματα και έτσι είναι δύσκολο για τους νεαρούς σκακιστές και σκακίστριες της περιοχής να ανταγωνιστούν τους συνομηλίκους τους από άλλες περιοχές της χώρας.

Στο υπόλοιπο του καλοκαιριού η Χριστίνα θα αγωνισθεί στο διεθνές τουρνουά της Καβάλας και στο διεθνές της Νίκαιας.

Συνέντευξη, φωτογραφία: Χρήστος Πιλάλης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

d