Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Ελσχάν Μοραντιαμπαντί


Ο 25χρονος Ιρανός γκραν μετρ Ελσχάν Μοραντιαμπαντί (2571 διεθνής αξιολόγηση) αγωνίζεται στο διεθνές τουρνουά της Ικαρίας, μετά την μέτρια συμμετοχή του στο 38ο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής κατηγορίας που παίχθηκε νωρίτερα στο Περιστέρι. Εκεί έπαιξε στην 1η σκακιέρα του ιστορικού ΣΟ Καλλιθέας και έκανε 3 βαθμούς σε 7 αγώνες, μεταξύ όμως των νικών του ήταν και αυτή επί του Δανού γκραν μετρ της ΑΕΚ Πήτερ Χάινε Νίλσεν (2700) σε 120 κινήσεις, την οποία χάρηκε ιδιαίτερα όπως μας είπε. Κατά τη γνώμη του στο Περιστέρι έπαιξε τρεις πολύ καλές παρτίδες στις οποίες νίκησε και τέσσερις πολύ κακές τις οποίες έχασε. Το ευτύχημα γι΄αυτόν είναι ότι δεν έχασε πολλούς βαθμούς ΕΛΟ (μόλις 2,8).

Με βάση τη διεθνή του αξιολόγηση ΕΛΟ είναι ο 2ος Ιρανός στους πίνακες της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας πίσω από τον Εχσάν Γκαέμ Μαγκχαμί που έχει αξιολόγηση 2585. Έγινε γκραν μετρ πριν από 5 χρόνια και διεθνής μετρ πριν από 6 χρόνια. Μας λέει ότι το Ιράν έχει σήμερα 5 γκραν μετρ και 2 γκραν μετρ γυναικών. Είναι πολύ ικανοποιημένος από το διεθνές τουρνουά της Ικαρίας, αφού το επίπεδο των αγώνων είναι καλύτερο κάθε προσδοκίας του. Όλοι οι αντίπαλοί του έδειξαν ιδιαίτερα μαχητικό πνεύμα, οι παρτίδες του κράτησαν πολύ χρόνο. Πριν έρθει στο νησί περίμενε ότι θα έχει ένα πιο εύκολο τουρνουά.

Aπό τη συνάντηση Ριγόπουλου-Τσίγκου (αριστερά) - Μοραντιαμπαντί. Δίπλα στον Ιρανό διακρίνεται ο Τσιοτρίδης.


Στην Ικαρία νοιώθει ότι ξαναβρήκε το καλό του εαυτό μετά την όχι ικανοποιητική του απόδοση στην Α΄ Εθνική. Έχει ξαναπαίξει σκάκι στην Ελλάδα σε διάφορα τουρνουά από το 2007 (Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο, Παλαιοχώρα) μέχρι σήμερα και στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής έπαιξε και πέρυσι (Χαλκιδική) με το ΣΟΚ.

Μας ενημερώνει ότι το σκάκι ήταν απαγορευμένο στο Ιράν το χρονικό διάστημα 1979- 1988 αλλά στη συνέχεια υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και ανάλογη ανάπτυξη. Υπάρχουν 8 κατηγορίες στις οποίες αγωνίζονται πάρα πολλοί σκακιστές και σκακίστριες. Το Ιρανικό σκάκι έχει πολλές διακρίσεις στα Ασιατικά πρωταθλήματα όλων των ηλικιακών κατηγοριών και μπορεί να δει κανείς ότι αποτελεί την 3η δύναμη του Ασιατικού σκακιού μετά το Κινέζικο και το Ινδικό. Η εθνική τους ομάδα μέχρι το 2006 δεν συμμετείχε σε πολλά διεθνή τουρνουά, αυτή τη χρονιά όμως βγήκε 3η στο 1ο Πανασιατικό πρωτάθλημα εθνικών ομάδων και από τότε αγωνίζεται συχνότερα. Ο Ελσχάν συμμετέχει στην εθνική ομάδα του Ιράν και έχει ήδη αγωνισθεί σε 3 Σκακιστικές Ολυμπιάδες και στο 1ο Πανασιατικό Πρωτάθλημα.

Σε ερώτηση μας για το αν υπάρχουν σχολικά προγράμματα για το σκάκι στη χώρα του, μας είπε ότι υπάρχει ελλιπής βοήθεια του Υπουργείου Παιδείας προς την Ιρανική Σκακιστική Ομοσπονδία, παρ' ότι υπάρχουν υποσχέσεις για πολύ περισσότερα. Το σκάκι είναι αναγνωρισμένο ως άθλημα στο Ιράν και αν μπει και στα σχολεία, τότε πιστεύει ότι η χώρα του θα γίνει μια σκακιστική υπερδύναμη.

Μετά την Ικαρία θα γυρίσει στο σπίτι του για τρεις ημέρες, ακολούθως θα αγωνισθεί στο ανοιχτό πρωτάθλημα της Ολλανδίας, μετά στο γνωστό τουρνουά Μάινζ της Γερμανίας και στη συνέχεια στο διεθνές τουρνουά της Χαλκίδας. Ακολούθως θα γυρίσει στην πατρίδα του για να συμμετέχει στο καμπ της εθνικής τους ομάδας με προπονητή το Ρώσο γκραν μετρ Κονσταντίν Λάντα, ένα καλό προπονητή που έχει αναλάβει την ομάδα του Ιράν από πέρυσι και με τον οποίο θα προπονηθούν μέχρι την Σκακιστική Ολυμπιάδα που θα αρχίσει στις 19/9 στο Κάντι Μανσίσκ της Ρωσίας.

Κλείνοντας τη μικρή μας συνέντευξη, μας τονίζει ότι η Ικαρία είναι ένα πολύ όμορφο νησί και ότι του αρέσει πολύ που αγωνίζεται εδώ.

Συνέντευξη, φωτογραφία: Χρήστος Πιλάλης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

d