Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Ίκαρος 2018: Νικητής στον Ίκαρο ο Νικολαΐδης – πρωταθλητές Αιγαίου Σαράντος και Γούργαρη

Οι δύο νικητές του Ανοιχτού Διεθνούς Πρωταθλήματος Αιγαίου 2018. Δεξιά ο Γιάννης Νικολαϊδης πρώτος στη γενική κατάταξη και αριστερά ο Βασίλης Σαράντος, Πρωταθλητής Αιγαίου 2018.
Κορυφώθηκε το ενδιαφέρον στον τελευταίο γύρο του Ανοιχτού Διεθνούς Πρωταθλήματος Αιγαίου «Ίκαρος 2018», αφού μόλις τότε κρίθηκε ο νικητής (ο πρωταθλητής Ελλάδας Γιάννης Νικολαΐδης, ο οποίος ισοβάθμησε με τον Πολωνό Μπεντνάρεκ), ο πρώτος Αιγαιοπελαγίτης (ο παγκόσμιος πρωταθλητής ερασιτεχνών Βασίλης Σαράντος, ο οποίος ισοβάθμησε με τον Κώστα Μουρούτη), η πρωταθλήτρια Αιγαίου (η Μαριάννα Γούργαρη που νίκησε την διεκδικήτρια του τίτλου Ποθητή Υμεναίου) και οι πρώτοι ανά ηλικιακή κατηγορία στο α΄ και, κυρίως, στο β΄ γκρουπ.

Οι τρεις πρώτοι νικητές του Α' Γκρουπ. Από δεξιά Σιλβέστερ Μπεντνάρεκ (2ος), Γιάννης Νικολαΐδης (1ος), Πέτρ Βέλιτσκα (3ος). Δίπλα τους ο αντιδήμαρχος Ικαρίας κ. Νίκος Λαρδάς.
Τελική κατάταξη στη κορυφή του Α΄ ομίλου: 1-2) Ι. Νικολαΐδης, Μπεντνάρεκ (Πολωνία) 7,5 βαθμοί σε 9 παρτίδες, 3-4) Βέλιτσκα (Τσεχία – πρώτος βετεράνος), Κουτουκίδης (δεύτερος Έλληνας) 6,5 βαθμοί, 5-8) Κ. Γεωργίου, Λέκιτς (Μαυροβούνιο), Κετσουριάνι (Γεωργία), Ρέπλινγκερ (Γερμανία) 6 βαθμοί, 9-14) Σαράντος (πρωταθλητής Αιγαίου), Καραγιάννης, Μουρούτης, Γκόγκολης, Γκάμπακ (Σουηδία), Ξυλογιάννης 5,5 βαθμοί. Πρώτη σκακίστρια αναδείχθηκε η Ελ. Στούμπου με 4 βαθμούς και πρωταθλήτρια Αιγαίου η Μ. Γούργαρη με 3,5. Στις επιμέρους κατηγορίες (νέων και βετεράνων) οι νικητές στο Α' Γκρουπ ήταν: U14: Κολυβάς Δημητρακαράκος Π., U16: Μπάρδης Χ., U18: Γουόνγκ Μπ. (Χονγκ Κονγκ), F18: Γούργαρη Μ., U20: Κούκας Α., S50: Βέλιτσκα Π. (Τσεχία), S65: Ορνιθόπουλος Ν.

Οι τρεις πρώτοι νικητές στην κατηγορία U18 στο Α' Γκρουπ. Από δεξικά Μπράιαν Γουόνγκ (1ος, ταξίδεψε από το Χονγκ-Κονγκ ειδικά για το τουρνουά), Λεωνίδας Διαμαντόπουλος (2ος) και Μαριάννα Γούργαρη (3η και Πρωταθλήτρια Αιγαίου!)
Στον β΄ όμιλο πρώτευσε ο Εδουάρδος Τερ-Γκεβορκιάν με 6,5 βαθμοί, δεύτερος ο Ιωάννης Πετμεζάρης 6 βαθμοί και τρίτος ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης 5,5 όσους και οι Γιάννης Τερ-Γκεβοργκιάν αλλά και ο Βασίλης Χαραλαμπίδης που υστέρησαν ομως στα κριτήρα ισοβαθμίας. Πρώτη γυναίκα η Ειρήνη Αραπκούλε με 4,5 βαθμούς. Στις επιμέρους κατηγορίες (νέων και βετεράνων) οι νικητές στο Β' Γκρουπ ήταν: U08: Σουκαριέ Α., U10: Σουκαριέ Ζ., F10: Μπρούσαλη Δ., U12: Κωτσιόπουλος Π., F12: Αραπκούλε Ε., U14: Χαραλαμπίδης Β., F14: Κωστελίδου Δ., U16: Σταματόπουλος Ι., U18: Σταματόπουλος Γ., U20: Ροπόκης Χ., S50: Πατρινός Η., S65: Κωνσταντινίδης Δ..

Τέλος, στον γ΄ όμιλο (για τα μικρότερα παιδιά) πρώτευσε ο Νεκτάριος Μενδρινός. Αγωνίστηκαν και στους τρεις ομίλους 140 σκακιστές και σκακίστριες από 13 χώρες. Αναλυτικά αποτελέσματα είναι διαθέσιμα εδώ (Α' Γκρουπ) και εδώ (Β' Γκρουπ)

Χρονόμετρο στην τελετή λήξης! 

Στην όμορφη και λιτή τελετή λήξης ο αντιδήμαρχος Νίκος Λαρδάς μίλησε για τη σκακιστική παράδοση του νησιού μας και τόνισε το ενδιαφέρον και την αποτελεσματική στήριξη του Δήμου Ικαρίας στο κορυφαίο πνευματικό άθλημα, επισημαίνοντας τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου όταν γίνεται αναφορά στο Ικαριακό σκάκι.
Ο γκραν μετρ και πρωταθλητής Ελλάδας Γιάννης Νικολαΐδης έδωσε συμβουλές στους νέους σκακιστές και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΙωάννηςΜελάς» (ο οποίος πρόσφερε κουτιά με γλυκά σε όλους τους σκακιστές και βιβλία στους νικητές), η Μακούλα Κουμιώτη ευχήθηκε να έλθουν και του χρόνου όλοι στην Ικαρία.
Έγινε αναφορά στη συμβολή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, η οποία χορήγησε αιγίδα στην διοργάνωση και πιστοποίηση στον Σ.Ο. Ικαρίας, και επισημάνθηκε το ενδιαφέρον του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιου Συναδινού.

Φανερά συγκινημένος ο Οδυσσέας Βαζελάκης παραλαμβάνει την τιμητική πλακέτα για τα 27 χρόνια προσφοράς του στα τουρνουά "Ίκαρος".
Σε μία συγκινησιακά φορτισμένη κίνηση ο πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Ικαρίας Γιώργος Μωραΐτης απένειμε πλακέτα στον διεθνή διαιτητή Οδυσσέα Βαζελάκη για τα 27 χρόνια προσφοράς του στα τουρνουά «Ίκαρος».
Απονομές πραγματοποίησαν επίσης το ιστορικό στέλεχος του Σ.Ο. Ικαρίας Νίκος Ξενάκης, ο πρώην αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Σκάρος, ο διοικητής του Νοσοκομείου Ικαρίας Σταμάτης Καρδάσης και η αντιπρόεδρος του Π.Σ. «Ι. Μελάς» και σκακίστρια Μαρία Κυπραίου.
Θερμό χειροκρότημα εισέπραξε ο 18χρονος Γουονγκ Μπράιαν, ο οποίος ήλθε στην Ελλάδα από τον μακρινό Χονγκ Κονγκ, αποκλειστικά και μόνο για το τουρνουά της Ικαρίας!
Φέτος η τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε υπό πίεση χρόνου και έγινε εφικτή η υλοποίηση της χάρη στην απόφαση της χορηγού ναυτιλιακής εταιρείας Hellenic Seaways να τροποποιήσει το δρομολόγιο του πλοίου «Νήσος Μύκονος» και να προσεγγίσει εκτάκτως στο λιμάνι Αγίου Κηρύκου.
Ο διευθυντής αγώνων Δημήτρης Σκυριανόγλου, χειρίστηκε αριστοτεχνικά την όλη υπόθεση, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η τελετή λήξης χωρίς κενά και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Η Hellenic Seaways, όπως και οι άλλες ναυτιλιακές εταιρείες που εξυπηρετούν το νησί μας, η Blue Star Ferries και η Dodekanisos Seaways, πρόσφεραν σημαντική έκπτωση στις μετακινήσεις των Ελλήνων και ξένων σκακιστών και σκακιστριών, συμβάλλοντας με αυτή την χορηγία τους στην επιτυχία της διοργάνωσης!

Μετά το πέρας του Ανοιχτού Διεθνούς Πρωταθλήματος Αιγαίου οι εκδηλώσεις «Ίκαρος 2018» συνεχίζονται με περισσότερους αγώνες γρήγορου σκακιού και με δράσεις στις υπαίθριες μαρμάρινες σκακιέρες, δίπλα στην πλατεία Αγίου Κηρύκου.

Φωτογραφίες από τις φετινές εκδηλώσεις Ίκαρος 2018 είναι διαθέσιμες εδώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

d