Οι συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς λύσης φωτογραφίζονται με τον οχτώ φορές παγκόσμιο πρωταθλητή στη λύση προβλημάτων Πιότρ Μούρτζια (στο κέντρο) |
Δύο ξεχωριστές δραστηριότητες εμπλουτίζουν και φέτος τις Διεθνείς
Σκακιστικές Εκδηλώσεις «Ίκαρος 2019». Πρόκειται για την μελέτη
ερευνητικής ομάδας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
με θέμα την εκτίμηση του άγχους των σκακιστών και για την πρωτότυπη
αναμέτρηση του παγκόσμιου πολυπρωταθλητή λύσης προβλημάτων με Έλληνες
λύτες.
Οι μετρήσεις του ΕΚΠΑ αφορούν σε λειτουργικές και φυσιολογικές παραμέτρους, οι οποίες, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, φαίνεται ότι αντανακλούν την κατάσταση της υγείας αλλά και επηρεάζονται από τα επίπεδα στρες του οργανισμού. Με την αξιολόγηση αυτών των παραμέτρων, την καταγραφή των διατροφικών συνηθειών και της σωματικής δραστηριότητας, καθώς και με την εκτίμηση του άγχους των σκακιστών, η ερευνητική ομάδα στοχεύει στην ανάδειξη του «προφίλ» αυτών των παικτών καθώς και συγκεκριμένων συστάσεων στην κατεύθυνση προαγωγής της υγείας τους.
Την ερευνητική ομάδα συντονίζει η Εργοφυσιολόγος Καθηγήτρια ΕΚΠΑ Μαρία Μαριδάκη και μέλη της ομάδας είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αναστάσιος Φιλίππου, η Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αργυρώ Παπαδοπετράκη και η Ικαριακής καταγωγής Υποψήφια Διδάκτωρ ΣΕΦΑΑ Κατίνα-Ευαγγελία Κυριάκου.
Μούρτζια εναντίον όλων στην Ικαρία!
Ο Πολωνός διεθνής μαιτρ Πιοτρ Μούρτζια είναι μόνιμα μεταξύ των σκακιστών που προηγούνται στον φετινό Ίκαρο μετά και τον 5ο γύρο, όμως βρίσκεται στην Ικαρία και με τη δεύτερη και ίσως σημαντικότερη ιδιότητά του αυτή του οκτώ φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή στη λύση σκακιστικών προβλημάτων!
Με αυτή του την ιδιότητα ο συμπαθέστατος Πολωνός συμμετείχε σε μια ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα μονομαχία λύσης προβλημάτων καθώς κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια συνεργαζόμενη ομάδα λυτών! Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Πιοτρ πέρασε την ίδια δοκιμασία καθώς και πριν δύο χρόνια, το 2017, όταν είχε ξαναβρεθεί στην Ικαρία, είχε αντιμετωπίσει και τότε μια ομάδα έμπειρων Ελλήνων λυτών (Κούρκουλος, Πούντζας, Φρεντζάς) του οποίους είχε νικήσει. Αυτή τη φορά απέναντι από τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή βρέθηκαν ισχυροί σκακιστές χωρίς όμως ιδιαίτερη επαφή με το καλλιτεχνικό σκάκι. Πιο συγκεκριμένα απέναντι του βρέθηκαν ο Ούγγρος γκραν μετρ Πήτερ Προχάσκα και σχεδόν σύσσωμη η οικογένεια Αλεξάκη (Δημήτρης Αλεξάκης (υιός), Δημήτρης Αλεξάκης (μπαμπάς) Λίνα Κορού (μαμά) και ο Αλέξανδρος Αλεξάκης (βενιαμίν)) ενώ την ομάδα των λυτών συμπλήρωσε ο Φίλιππος Κορνιώτης.
Τόσο ο Μούρτζια όσο και η ομάδα των λυτών είχαν 75 λεπτά για να λύσουν το ίδιο σετ τεσσάρων προβλημάτων (ματ σε 2, ματ σε 3, ματ σε 6 και μία σπουδή). Ο Πρωταθλητής δεν φάνηκε να δυσκολεύεται από τα τρία πρώτα προβλήματα όμως η σπουδή τον προβλημάτισε αρκετά. Έτσι η ομάδα των λυτών είχε την ευκαιρία να λύσει διαδοχικά τα τρία πρώτα προβλήματα (τους δυσκόλεψε αρκετά το τριάρι, όμως τα πήγαν αρκετά καλά με το δυάρι και το εξάρι) οπότε όλα θα κρίνονταν στη σπουδή. Τελικά η εμπειρία και ο επιπλέον χρόνος που είχε να διαθέσει στη σπουδή ο Πολωνός Παγκόσμιος Πρωταθλητής έπαιξαν καθοριστικό ρόλο αφού ο Μούρτζια έδωσε τις λύσεις του σε 73 λεπτά ενώ η ομάδα χρησιμοποίησε και τα 75 λεπτά. Στο τέλος και τα δύο φύλλα απαντήσεων βαθμολογήθηκαν με το απόλυτο σκορ (20 βαθμούς) όμως ο μικρότερος χρόνος του Πιότρ Μούρτζια ήταν αυτός που του έδωσε τη νίκη!
Μετά το διαγωνισμό και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι βρήκαν τα προβλήματα ενδιαφέροντα ενώ για το επίπεδο δυσκολίας ο Μούρτζια δήλωσε ότι ήταν ένα «επικίνδυνο» σετ προβλημάτων για εκείνον! Οι λύτες από την πλευρά τους, παρά τη μικρή απογοήτευση για την οριακή ήττα τους, δήλωσαν επίσης ευχαριστημένοι και δεν αποκλείεται να δούμε κάποιους από αυτούς να ασχολούνται λίγο πιο συστηματικά με τη λύση προβλημάτων στο μέλλον!
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα προβλήματα του διαγωνισμού έφτασαν στην Ικαρία από ένα άλλο μικρό νησί στην άλλη πλευρά της Ελλάδας, από το Ιόνιο Πέλαγος και συγκεκριμένα από το όμορφο Μεγανήσι όπου ο γνωστός Έλληνας λύτης Παναγιώτης Κονιδάρης ανέλαβε (όπως και το 2017) να βρει όμορφα και συνάμα δύσκολα προβλήματα. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι τα κατάφερε και στα δύο. Την ευθύνη για τη διοργάνωση της εκδήλωσης είχε ο Δημήτρης Σκυριανόγλου.
Δεν ήταν όμως μόνο ο διαγωνισμός της ομάδας εναντίον του Μούρτζια. Παράλληλα διεξήχθη και ένας διαγωνισμός με ευκολότερα αλλά ιδιαίτερα όμορφα και διδακτικά προβλήματα τα οποία είχε επιλέξει ο ίδιος ο Πιότρ Μούρτζια. Έτσι οι νεώτεροι σκακιστές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη λύση προβλημάτων και να μετρήσουν τις δυνάμεις τους. Εντούτοις τις πρώτες θέσεις σε αυτό τον διαγωνισμό κατέλαβαν σκακιστές και σκακίστριες που είχαν ήδη κάποια εμπειρία στη λύση προβλημάτων.
Νικητής αναδείχθηκε ο Κ. Κεσόγλου με 42 βαθμούς και χρόνο σκέψης 89 λεπτά. Στη δεύτερη θέση ισοβάθμησαν η Μ. Πετσετίδη και ο Ν. Καμπάνης με 36 βαθμούς και χρόνο 90 λεπτά. Ακολουθούν οι Παν. Κολυβάς, Β. Σιδηρόπουλος, Κ. Καπαγιαννίδης, Ι. Πεντογέννης, Β. Φράγκος, Β. Χειλαδάκης, Π. Κωτσιόπουλος, Δ. Θεοδοσίου, Γ. Σεφερλής και ο εννιάχρονος Αν. Δελιέζος.
Δείτε τα προβλήματα του διαγωνισμού-σιμουλτανέ εναντίον του Μούρτζια εδώ, οι λύσεις εδώ, τα προβλήματα του ανοιχτού διαγωνισμού εδώ, οι λύσεις εδώ και οι βαθμολογίες και από τους δύο διαγωνισμούς εδώ.
Στόχος το 100% για τον Προχάσκα!
Στο Ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Αιγαίου «Ίκαρος 2019» εξακολουθεί να προηγείται ο Προχάσκα (GM, Ουγγαρία, 2598) με 7 βαθμούς σε ισάριθμούς αγώνες. Ακολουθούν με 6 οι Μούρτζια (IM, Πολωνία, 2412), Νιούμαν (GM, Τσεχία, 2403) και με 5 βαθμούς οι Δ. Αλεξάκης (FM, 2456), Λαζαρίδης (2051), Χρ. Γκίκας (2035), Καραγιάννης (IM, 2183), Κ. Γεωργίου (2191), Αζής-Αζίζης (FM, 2191), Σαράντος (2236 – πρώτος Αιγαιοπελαγίτης), Μπαρτσούκ (Ουκρανία, 2012 – πρώτη σκακίστρια) και Στετς (IM, Ουκρανία, 2371). Ζωντανή μετάδοση παρτίδων: http://www.skaki.gr/ikaros2019/.
Στο β΄ γκρουπ προηγείται με 6 νίκες ο 14χρονος Σπ. Κυπαρισσόπουλος (1329).
Η τελετή λήξης και για τα δύο γκρουπ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17
Ιουλίου στις 7 το απόγευμα στο Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κηρύκου.
Γρήγορο σκάκι στον Ίκαρο
Ατομικοί αγώνε ράπιντ οργανώθηκαν το πρωί της Κυριακής στο Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κηρύκου. Οι τρεις πρώτοι νικητές ανά όμιλο: Δρακουλάκος, Κουραγιάν, Β. Γκίκας (Όπεν), Χαραλαμπίδου, Ριστόγια, Α. Σαράντου (Γυναικών), Σιδηρόπουλος, Σουκαριέ, Κωτσιόπουλος (Νέων), Καραγιάννης, Δ. Βαζελάκης, Αλεβιζάκης (Βετεράνων εις μνήμην Μανώλη Σταυρινάδη).
Αναλυτικά στοιχεία της πολύ επιτυχημένης διοργάνωσης του Δήμου Ικαρίας
και του Σ.Ο. Ικαρίας αναρτώνται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://ikariachess.blogspot.com/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου