Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Ίκαρος 2020: Γρήγορο και ζωντανό σκάκι στον Άγιο Κήρυκο

Ο Γιάννης Νικολαΐδης και ο Βασίλης Κοτρωνιάς κατά τη διάρκεια του τάντεμ-σιμουλτανέ αντιμετωπίζουν τον Δημήτρη Λαδόπουλο, ο οποίος φορά ακόμη το καπέλο του αξιωματικού από τη συμμετοχή του στο ζωντανό σκάκι λίγο νωρίτερα.
Το συναρπαστικό γρήγορο σκάκι, καθώς και οι ποικίλες και ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις χαρακτήρισαν ο φινάλε των Διεθνών Σκακιστικών Εκδηλώσεων «Ίκαρος 2020». 
 
Την Παρασκευή 17/7 πραγματοποιήθηκαν ατομικοί αγώνες ράπιντ. Στο Όπεν πρώτευσε ο Κοτρωνιάς με 5 βαθμούς σε ισάριθμους αγώνες, ο οποίος και ως καλύτερος βετεράνος κατέκτησε το «Κύπελλο Μανώλη Σταυρινάδη». Δεύτερος τερμάτισε ο Λαδόπουλος με 4 και στις επόμενες θέσεις ισοβάθμησαν με 3 οι Παπασημακόπουλος, Σιδηρόπουλος, Κουκουφίκης και Στ. Βαλέρης.

Στο νεανικό ράπιντ πρώτευσε ο Αλ. Σταθάτος επίσης με 5 στα 5! Ακολούθησαν με 4 οι Πεντογέννης, Δελιέζος και με 3 οι Μερκουρόπουλος, Ν. Βαλέρης, Καραμίχος και Δεληγιάννη (πρώτο κορίτσι). 

Το Σάββατο 18/7 έγινε το Ομαδικό Ράπιντ «Αχιλλέας Μητσάκος», στο οποίο για πρώτη φορά συγκροτήθηκε ομάδα (Κοτρωνιάς, Ορνιθόπουλος, Καραμίχος, Β. Μπεκιράι) με το όνομα του αείμνηστου φίλου της Ικαρίας Αχιλλέα Μητσάκου. Η ομάδα κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 4 βαθμούς. Νικήτρια αναδείχθηκε η μεικτή ομάδα Streamer Alert με 5. Η σύνθεση της νικήτριας: Παπασημακόπουλος, Λαδοπουλος, Δάλλας, Μ. Μίχος. Αγωνίστηκε επίσης η Σκακιστική Επικοινωνία (3 βαθμοί) και οι «Καριώτες» (χωρίς βαθμό).

Στιγμιότυπο από την παρτίδα ζωντανού σκακιού στην οποία συμμετείχαν, εκτός από τους δύο πρωταθλητές μας Βασίλη Κοτρωνιά και Γιάννη Νικολαΐδη συμμετείχαν πλήθος μικρών αλλά και λίγο μεγαλύτερων σκακιστών.
Την Κυριακή 19/7, με πρωτοβουλία  του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ιωάννης Μελάς», οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν στο χώρο με τις υπαίθριες σκακιέρες, κάτω από την Πλατεία Αγίου Κηρύκου. Η πρώτη σκακιστική δράση της τελευταίας ημέρας ήταν και η πιο εντυπωσιακή: Οι γκραν μετρ και πρωταθλητές Ελλάδας Βασίλης Κοτρωνιάς και Γιάννης Νικολαΐδης αναμετρήθηκαν σε μία παρτίδα και εκφωνούσαν τις κινήσεις, τις οποίες αναπαριστούσαν παιδιά με καλαίσθητα καπελάκια – σκακιστικά σύμβολα, το οποία εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Τριάν Μαυρίκης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ιωάννης Μελάς». Η παρτίδα έληξε ισόπαλη.

Ακολούθησε τάντεμ – σιμουλτανέ, στο οποίο οι δύο γκραν μετρ αντιμετώπισαν ταυτόχρονα  δέκα αντιπάλους και εναλλάσσονταν στη σειρά των κινήσεων. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι σε αυτές τις δράσεις η θέση των δύο παικτών είναι περισσότερο δυσχερής από ότι αν έπαιζε ένας μόνος. Στο τάντεμ – σιμουλτανέ  μπορεί ο ένας, άθελά του, να χαλάει το σχέδιο του άλλου.  Οι δύο πρωταθλητές σημείωσαν οχτώ νίκες και δύο ήττες, από τον Λαδόπουλο και τον Παπασημακόπουλο

Στιγμιότυπο από το υπαίθριο τουρνουά μπλιτς με το οποίο ολοκληρώθηκαν οι φετινές εκδηλώσεις των Διεθνών Σκακιστικών Εκδηλώσεων «Ίκαρος 2020»
Καταληκτική εκδήλωση ήταν το τουρνουά μπλιτς, στο οποίο πρώτευσε ο Λαδόπουλος με 5 βαθμούς σε ισάριθμες παρτίδες. Δεύτερος τερμάτισε ο Παπασημακόπουλος με 4, τρίτος ο Δάλλας με 3,5 και τέταρτος ο Καραμίχος με 3. Από 2,5 βαθμούς συγκέντρωσαν η Γούργαρη (καλύτερη σκακίστρια) ο Χ. Μπάρδης και ο Β. Μπεκιράι.

Διαρκώς παρόντες σε όλες τις εκδηλώσεις ο διευθυντής Αγώνων Δ. Σκυριανόγλου, ο επικεφαλής διαιτητής Μ. Ρουκουνάκης, οι διατήτριες Β. Αβραμίδου και Τ. Κοτσερώνη και οι διοργανωτές Σ. Κυριάκου και κ. Κέφαλος. Οι εκδηλώσεις μεταδίδονταν ζωντανά από την Ικαριακή Ραδιοφωνία (https://www.ikariaki.gr/).

Με αυτές τις πολύ όμορφες υπαίθριες δράσεις ο ολοκληρώθηκαν οι Διεθνείς Σκακιστικές Εκδηλώσεις «Ίκαρος 2020», τις οποίες διοργάνωσαν ο Δήμος Ικαρίας και ο Σκακιστικός Όμιλος Ικαρίας με τη συνδρομή του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ιωάννης Μελάς» και την ευγενική χορηγία των ναυτιλιακών εταιρειών Blue Star και Dodekanisos Seaways. Αναλυτικά σκορ, στατιστικά στοιχεία, παρτίδες, καθώς και άλλες πληροφορίες, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://ikariachess.blogspot.com/  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

d