Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Σκακιστικές εκδηλώσεις εις μνήμην Νίκου Ξενάκη (Σάββατο 17/8/2024)

Ο πρωταθλητής Ικαρίας Γιώργος Τέσκος, χωρίς να κοιτάζει σκακιέρα, αντιμετωπίζει την δωδεκάχρονη Γεωργιάννα Θώδου. Ο Στέφανος Χαιροπουλος (δίπλα της) σημειώνει τις κινήσεις και ο Στέλιος Τσιμπίδας τις αναπαριστά στη μαγνητική σκακιέρα. Ανάμεσα στους θεατές ο δήμαρχος Ικαρίας Φανούρης Καρούτσος (πάνω δεξιά) παρακολουθεί με ενδιαφέρον!

Η μνήμη του πολύ καλού σκακιστή και εξαιρετικού δασκάλου Νίκου Ξενάκη τιμήθηκε το Σάββατο 17 Αυγούστου με σκακιστικούς αγώνες και παράλληλες δράσεις σε μορφές παιχνιδιού που είχε ο ίδιος διαπρέψει, όπως το τυφλό σκάκι!

Ο χώρος των εκδηλώσεων ήταν οι υπαίθριες σκακιέρες στον Άγιο Κήρυκο, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία. Ο Νίκος Ξενάκης είχε την ιδέα της τοποθέτησης μαρμάρινης σκακιέρας στον χώρο κάτω από το παλαιό Δημαρχείο, κάτι που έκανε πραγματικότητα ο τότε δήμαρχος Σπύρος Τέσκος. Αργότερα, με πρωτοβουλία του ιατρού Χριστόδουλου Ξενάκη, έγινε δωρεά και δεύτερης μαρμάρινης σκακιέρας. Οι δύο σκακιέρες έχουν αξιοποιηθεί με αγώνες που έχουν δώσει μικροί και μεγάλοι σκακιστές και σκακίστριες, κυρίως με το εντυπωσιακό «ζωντανό σκάκι» (παιδιά ντυμένα με σκακιστικές φιγούρες).

Τι ποιο φυσικό και πιο όμορφο, έναν χρόνο μετά τον θάνατό του, να πάρει ο χώρος με τις σκακιέρες το όνομα του εμπνευστή του!

Το βράδυ του Σάββατου, παρουσία πολλών μαθητών, συμπαικτών και φίλων του αείμνηστου Ξενάκη, ο Δήμαρχος Ικαρίας Φανούρης Καρούτσος, αφού σκιαγράφησε με θερμά λόγια την πορεία και την δράση του εκλιπόντος, υλοποίησε ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ονόμασε τον χώρο «Πλατεία Νίκου Ξενάκη»!

Ο διευθυντής Αγώνων των Διεθνών Σκακιστικών Εκδηλώσεων «Ίκαρος» Δημήτρης Σκυριανόγλου σε επίδειξη σιμουλτανέ. Στην πίσω σειρά σιμουλτανέ από τον γιο του εκλιπόντος Γιώργο Ξενάκη
 

Τυφλό και γρήγορο σκάκι

Με συμμετοχή 30 μικρών και μεγάλων σκακιστών και σκακιστριών (με μικρότερο τον τετράχρονο Στέλιο Τσαντέ), πραγματοποιήθηκαν οι  σκακιστικοί αγώνες τυφλού και γρήγορου σκακιού, καθώς και ταυτόχρονου παιξίματος εναντίον πολλών  αντιπάλων.

Στο α΄ γκρουπ των αγώνων μπλιτς (μικρός διαθέσιμος χρόνος σκέψης) πρώτευσαν οι Γιάννης Σπυρακόπουλος, Γώργος Τέσκος, Γαβριηλ Χαντάντ και ακολούθησαν οι Στέφανος Χαιρόπουλος, Στέργιος Γέμελας και Στέλιος Τσιμπίδης. Στο β΄ γκρουπ πρώτευσαν οι Γιώργος Ξενάκης, Αντώνης Ζαχαριάδης. Δημήτρης Μενέγκης και ακολούθησαν οι Κώστας Ξενάκης, Παντελής Τσαρνάς και Ανδρέας Ουτσκάν. Διαιτήτευσαν ο Δημήτρης Σκυριανόγλου και η Λεμονιά Αβαγιάννη. Απονομές μεταλλίων έκαναν τα παιδιά  του εκλιπόντος Κώστας και Γιώργος Ξενάκης.

Στο σιμουλτανέ οι Σπυρακόπουλος, Σκυριανόγλου και Γ. Ξενάκης αντιμετώπισαν συνολικά 18 παιδιά και σημείωσαν νίκες. Ο πρωταθλητής Ικαρίας Γ. Τέσκος, χωρίς να κοιτάει σκακιέρα, έπαιξε με την δωδεκάχρονη Γεωργιάννα Θώδου και η παρτίδα έληξε ισόπαλη. 

Παίκτες και παράγοντες των εκδηλώσεων στη μνήμη του Νίκου Ξενάκη

Φωτογραφίες και μικρά βίντεο από την εκδήλωση είναι διαθέσιμα εδώ.

Εκδηλώσεις στη μνήμη του εκλιπόντος θα πραγματοποιηθούν και τους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι ο Σκακιστικός Όμιλος Ικαρίας έχει ανακηρύξει το 2024 «Σκακιστικό Έτος Νίκου Ξενάκη».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

d