Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Ξεκίνησε ο Ίκαρος 2020!

Ο παππούς Γιάννης Κουκουφίκης αντιμετωπίζει στον πρώτο γύρου του «Ίκαρου» τον εγγονό του Μιχάλη Μίχο. Ορισμένες φορές η κλήρωση έχει κέφια!
Άρχισε στο Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κηρύκου το Ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Αιγαίου «Ίκαρος 2020». Το κύριο χαρακτηριστικό των φετινών αγώνων, καθώς και το στοιχείο που κάνει τη διαφορά από τις ανάλογες εκδηλώσεις των 42 προηγούμενων ετών, είναι η λήψη υγειονομικών μέτρων πρόληψης. Υποχρεωτική χρήση μάσκας, απολυμάνσεις, απαγόρευση της τυπικής χειραψίας και τήρηση αποστάσεων. Για το τελευταίο, αναδεικνύεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά η χρησιμότητα του ευρύχωρου κλειστού γηπέδου μπάσκετ.

Πριν από την έναρξη δόθηκαν σε όλους τους παίκτες γραπτές οδηγίες και τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα, όπως θερμομέτρηση και συμπλήρωση ειδικού εντύπου με θεώρηση από ιατρό.
Ανάμεσα στα πρωτόγνωρα του φετινού τουρνουά είναι η απομάκρυνση των σκακιστών από τον αγωνιστικό χώρο αμέσως μετά τη λήξη των παρτίδων τους, η απαγόρευση παρακολούθησης άλλων παρτίδων και η κατάργηση της αίθουσας αναλύσεων.

Οι συνθήκες διεξαγωγής του φετινού Ίκαρου είναι πολύ διαφορετικές όμως το οικογενειακό κλίμα και η καλή διάθεση είναι τα ίδια όπως κάθε χρονιά.
Ασφαλώς έχουν τη δυνατότητα όλοι (παίκτες, γονείς, καθώς και χρήστες του ίντερνετ σε όλο τον κόσμο), να παρακολουθούν ζωντανή μετάδοση των πρώτων συναντήσεων κάθε γύρου από τη διεύθυνση  https://skaki.gr/pro/tfd.htm.

Στη λιτή τελετή έναρξης ο δήμαρχος Ικαρίας Νίκος Καλαμπόγιας καλωσόρισε τους Έλληνες και ξένους σκακιστές και σκακίστριες, αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της φετινής διοργάνωσης και ευχήθηκε σε όλους καλή διαμονή στο νησί μας και καλή επιτυχία στους αγώνες τους.  

Στο καθαρά αγωνιστικό μέρος, επίσης πρωτόγνωρο είναι το γεγονός ότι στον πρώτο γύρο δεν  σημειώθηκε ούτε μία ισοπαλία! Από τις 33 παρτίδες, οι 17 έληξαν με νίκη των λευκών και οι 16 με νίκη των μαύρων. Εμφανής ήταν η διαφορά δυναμικότητας των αντιπάλων, λόγω του Ελβετικού μη επιταχυνόμενου συστήματος, αλλά εμφανέστατη και η μαχητική διάθεση!

Ανάμεσα στους νικητές του πρώτου γύρου βρίσκονται οι τρεις πρωταθλητές Ελλάδας Κοτρωνιάς, Μπανίκας, Νικολαΐδης, καθώς και η πρώην πρωταθλήτρια Νεανίδων Ευρώπης και πρώην υπουργός της Λετονίας Ράιζνιτσε – Όζολα.

Πολλά καινούργια στοιχεία φέτος, αλλά και αρκετά αναλλοίωτα, όπως η αγάπη των σκακιστών και σκακιστριών για τον «Ίκαρο». Οι περισσότεροι από τους φετινούς φιλοξενούμενους είναι παλαιοί γνώριμοι, ορισμένοι από τους οποίους επισκέπτονται το νησί μας σχεδόν ανελλιπώς. Η φιλόξενη διάθεση των διοργανωτών έχει ως αποτέλεσμα  να ικανοποιούνται βασικά αιτήματα των σκακιστών, όπως είναι η επιλογή καταλύματος. Οι περισσότεροι ζητούν να πάνε σε δωμάτια που έχουν πάει ξανά και έχουν μείνει ευχαριστημένοι. Γι αυτό και δεν υπάρχει ομοιόμορφη διασπορά σε όλα τα καταλύματα, όπως είναι το επιθυμητό.

Η ικανοποίηση αυτού του βασικού αιτήματος, τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά των Ικαριακών τουρνουά, καθώς και αυτό το μοναδικό κλίμα σύμπνοιας που έχει καλλιεργηθεί μεταξύ παικτών και διοργανωτών εδώ και πολλά χρόνια, έχει δημιουργήσει έναν πολύ σημαντικό αριθμό φίλων της σκακιστικής Ικαρίας  που έρχεται, αλλά και διαφημίζει το νησί μας.

Τις 43ες Διεθνείς Σκακιστικές Εκδηλώσεις «Ίκαρος 2020» διοργανώνουν η Δήμος Ικαρίας και ο Σκακιστικός Όμιλος Ικαρίας με την ευγενική χορηγία των ναυτιλιακών εταιρειών Blue Star και Dodekanisos Seaways.

Αναλυτικά σκορ, στατιστικά στοιχεία, παρτίδες, καθώς και άλλες πληροφορίες, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://ikariachess.blogspot.com/  


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

d