Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Ίκαρος 2021: Η πολύ καλή 44η πτήση του σκακιστικού Ίκαρου!

Οι νικητές του φετινού 44ου Διεθνούς Σκακιστικού Τουρνουά "Ίκαρος" 2021 στη γενική κατηγορία και στην κατηγορία γυναικών. Από αριστερά Μ. Βάρμερνταμ (1η θέση), Α. Ριτσάγκοβ (2η θέση), Α.Ντέηβιντ (3η θέση), Ε. Δελή (3η θέση), Μ. Πετσετίδη (2η θέση) και Α. Γιαννοπούλου (1η θέση).
 
Μία ακόμα επιτυχημένη διοργάνωση, το 44ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά «Ίκαρος 2021», έφθασε σε αίσιο τέλος. Η σύνθεσή του, με έξι μεγάλους μετρ και δεκάδες ανερχόμενους νεαρούς, καθώς και οι υποδειγματικές συνθήκες διεξαγωγής, το καθιστούν ως ένα από το καλύτερα στη μακρά πορεία του θεσμού.

Νικητής αναδείχθηκε ο Ολλανδός Βάρμερνταμ με 7 βαθμούς σε 9 αγώνες (6 νίκες 2 ισοπαλίες και 1 ήττα από τον 19χρονο Αν. Βλάχο). Στη δεύτερη θέση ισοβάθμησαν με 6,5 ο Ρώσος Ριτσαγκόβ, ο Ιταλός Ντέιβιντ, ο Αν. Βλάχος και ο Σπ. Καπνίσης. Πρώτες σκακίστριες αναδείχθηκαν οι Αν. Γιαννοπούλου, η Μ. Πετσετίδη και η Ελ. Δελή. Πρωταθλητής Αιγαίου είναι για μια ακόμα χρονιά ο Β. Σαράντος και πρωταθλήτρια η Π. Υμεναίου.

Πρώτοι στο β΄ γκρουπ είναι ο 16χρονος Σπ. Κυπαρισσόπουλος, Π. Ντελής και ο 19χρονος Χ. Σολωμός.  Καλύτερη σκακίστρια στο β΄ γκρουπ είναι η 12χρονη Κ. Ορφανάκη

Καλύτεροι βετεράνοι άνω των 65 στο α΄ γκρουπ είναι οι Ν. Ορνιθόπουλος, Γ. Χατζηπολίτης, Β. Καραχισαρίδης, καλύτερος Αιγαιοπελαγίτης ο Ν. Ξενάκης και καλύτερος στο β΄ γκρουπ ο Ι. Φροσινός.

Καλύτεροι άνω των 50 οι Α. Ντέιβιντ, Στ. Γαζής, Κ. Τσικερδάνος, καλύτερος Αιγαιοπελαγίτης ο Κ. Ευκαρπίδης και καλύτερος στο β΄ γκρουπ ο Β. Κυριακάκης.

Οι πρώτοι νέοι ανά ηλικιακή κατηγορία στο α΄ γκρουπ: Αν. Βλάχος, Χρ. Δεληγιάννης, Χ. Μπάρδης (20 ετών), Δ. Αλεξάκης (18), Χρ. Κράλλης, Β. Σιδηρόπουλος, Β. Φράγκος (16), Δ. Μακρίδης, Ν. Πούπαλος, Μ. Καραμίχος (14),  Ρ. Σαράφης, Αλ. Σταθάτος, Φ. Ράπτης (12).

Οι πρώτοι νέοι στο β΄ γκρουπ: Χ. Σολωμός, Κ. Βεργούλης (20 ετών), Δ. Τσουκαράκης (18), Σπ. Κυπαρισσόπουλος, Μ, Βασιλάκης, Ι. Πεντογένης (16), Ευ. Λιάμος, Εμ. Ροδιτάκης, Μ. Μίχος (14), Αν. Δελιέζος, Ι. Πούπαλος (12), Λ. Νικολακόπουλος, Β. Νικολακόπουλος, Στ. Μαρινίδης (10), Ι. Κέφαλος (8). Οι πρώτες νεάνιδες: Μ. Γούργαρη (20), Α. Σαράντου (18), Μ. Πελαλίδου, Ι. Σαράντου (14), Κ. Ορφανάκη, Ευ. Γιακουστίδου (12).

Οι νικητές στης νεανικές κατηγορίες του Ίκαρος 2021

Πρωταθλητές Αιγαίου ανά ηλικιακή κατηγορία ανακηρύχθηκαν οι  Π. Κωτσιόπουλος (16 ετών), Μ. Μίχος (14), Αλ. Σταθάτος (12), Ι. Κέφαλος (8). Πρωταθλήτριες Αιγαίου: Μ. Γούργαρη (20), Α. Σαράντου (18), Ι. Σαράντου (14).

Το Διασυλλογικό Κύπελλο Αιγαιοπελαγίτικης Φιλίας κατέκτησε η ομάδα του Σ.Ο. Ικαρίας (Β. Σαράντος, Γ. Τέσκος, Ν. Ξενάκης, Π. Υμεναίου, Μ. Γούργαρη).

Ο φετινός Ίκαρος συνδύασε πολύ καλές συμμετοχές με αυστηρή τήρηση υγειονομικών μέτρων

Το φιλικό κλίμα των αγώνων της Ικαρίας δεν επηρεάστηκε αρνητικά από την αυστηρή τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου της ΓΓΑ και της ΕΣΟ για σκακιστικούς αγώνες. Όλοι οι σκακιστές, αλλά και οι παράγοντες, ακόμα και οι φωτογράφοι ανταποκρίθηκαν με προθυμία στο κάλεσμα των διοργανωτών για τακτικούς ελέγχους. Σημαντική ήταν η συνδρομή του τοπικού κλιμακίου του ΕΟΔΥ, το οποίο διενήργησε κατά τη διάρκεια των αγώνων (ανά τρεις ημέρες) τεστ ταχείας ανίχνευσης του αντιγόνου του SARS-CoV-2 (Rapid test), ενώ πολύτιμες ήταν οι συμβουλές του μετρ και αρχίατρου Θωμά Μίχου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής διαιτητής Μιχάλης Ρουκουνάκης, ο αγωνιστικός χώρος ήταν ένα από τα πιο ασφαλή σημεία στο νησί!

Ο 92χρονος Στέλιος Ευκαρπίδης εισέπραξε στη βράβευση του τα πιο ζωηρά χειροκροτήματα!

Ιδιαίτερα θερμό και ζωηρό στη τελετή λήξης ήταν το χειροκρότημα των εκατό περίπου παρισταμένων όταν απονεμήθηκε στον 92χρονο Στέλιο Ευκαρπίδη το «Κύπελλο Μανώλη Σταυρινάδη». Ο Στέλιος, ενεργός σκακιστής του Σ.Ο. Ικαρίας, έχει παίξει σκάκι σε αίθουσες διεθνών αγώνων, αλλά και, ως εξόριστος, στον Άη Στράτη και στη Μακρόνησο.  

Παράλληλες εκδηλώσεις

Ανάμεσα στις ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις ξεχωρίζει στο Ομαδικό Ράπιντ  «Αχιλλέας Μητσάκος», στο οποίο πρώτευσε με 13 βαθμούς σε 7 ματς η ομάδα παιδιών «Μαζετάκια» (Κ. Ζιώμας, Β. Φράγκος, Μ. Καραμίχος, Ν. Πούπαλος). Δεύτερη τερμάτισε η Ικαρία με 12 (Β. Σαράντος, Γ. Τέσκος, Δ. Καπαγιαννίδης, Α. Σαράντου) και τρίτη η ομάδα «Χαβαλένθια» με 11 (Αν. Βλάχος, Γ. Φινοκαλιώτης, Χ. Σολωμός, Ν. Δάλλας). Ακολούθησαν άλλες πέντε τετραμελείς ομάδες με λιγότερους βαθμούς (αποτελέσματα εδώ).

Ο Σπύρος Καπνίσης και ο Άλμπέρτο Ντέιβιντ έδωσαν τάντεμ – σιμουλτανέ εναντίον 20 αντιπάλων, σημειώνοντας μόνο νίκες. Στους δύο γκραν μετρ προσφέρθηκαν έργα της ζωγράφου Λεμονιάς Αβαγιάννη.

Στιγμιότυπο από το τάντεμ-σιμουλτανέ των Σ. Καπνίση και Α. Ντέηβιντ

Το ζωντανό σκάκι προσελκύει πάντα το ενδιαφέρον των παιδιών. Ο Στάθης Γαζής και ο Ισπανός Χοσέ Αραγκό αναμετρήθηκαν σε μία παρτίδα όπου τις σκακιστικές φιγούρες υποδύονταν παιδιά.  Στην Ελληνοϊσπανική αναμέτρηση, όπως την χαρακτήρισε ο Χοσέ, νίκησε ο Γαζής.

Η ποικιλία των ικαριακών εκδηλώσεων φαίνεται και από το ματς μπλάιντ (τυφλό σκάκι), στο οποίο ο 10χρονος Σ. Μαρινίδης νίκησε τον 20χρονο Ν. Δάλλα με 2-1.

Το Καλλιτεχνικό Σκάκι έχει πάντοτε προνομιούχο θέση στον Ίκαρο. Στον φετινό διαγωνισμό που επιμελήθηκε ο Δ. Σκυριανόγλου, με προβλήματα που επέλεξε ο Π. Κονιδάρης (προβλήματα, λύσεις), πρώτευσαν οι Κ. Καπαγιαννίδης, Σ. Μαρινίδης και Β. Καραχισαρίδης.

 
Στιγμιότυπο από τον διαγωνισμό λύσης προβλημάτων

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται στην υπαίθρια σκακιέρα, κάτω από την Πλατεία Αγίου Κηρύκου.

Τους αγώνες διοργάνωσαν ο Δήμος Ικαρίας και ο Σκακιστικός Όμιλος Ικαρίας με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ιωάννης Μελάς» και την τεχνική στήριξη της Ελληνικης Σκακιστικής Ομοσπονδίας. Χορηγοί ήταν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες  Blue Star Ferries και Dodekanisos Seaways.

Οπτικό υλικό, περιγραφές και συνεντεύξεις έχουν αναρτήσει οι χορηγοί επικοινωνίας Ικαριακή Ραδιοφωνία, Ράδιο Ικαρία και ΕΡΑ Αιγαίου.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

d