Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

Ίκαρος 2022: Αναμετρήσεις γενεών στον σκακιστικό «Ίκαρο»

Ο Ικάριος σκακιστής Στέφανος Χαιρόπουλος (αριστερά) αντιμετωπίζει στην πρώτη σκακιέρα του διεθνούς τουρνουά «Ίκαρος 2022» τον πολυπρωταθλητή Ελλάδας Βασίλη Κοτρωνιά

Με συμμετοχή παικτών από την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική άρχισαν στον Άγιο Κήρυκο οι παραδοσιακές Διεθνείς Σκακιστικές Εκδηλώσεις «Ίκαρος 2022».

Πέρα από τις ενδιαφέρουσες διαφορετικές σκακιστικές κουλτούρες των παικτών, καθώς και την παρουσία σπουδαίων ονομάτων, όπως του πρώτου Έλληνα γκραν μετρ και πολυπρωταθλητή Ελλάδας Βασίλη Κοτρωνιά, ιδιαίτερο χρώμα στη φετινή διοργάνωση δίνει η παρουσία αγοριών και κοριτσιών πολύ μικρών ηλικιών. Η εικόνα ενός βετεράνου σκακιστή που παίζει με έναν εξάχρονο ή επτάχρονο είναι γνώριμη στην Ικαρία, απλά φέτος θα παρουσιάζεται με μεγαλύτερη συχνότητα!

Οι εκδηλώσεις άρχισαν με τουρνουά γρήγορου σκακιού, στο οποίο πρώτευσε ο Γιώργος Τέσκος με απόλυτο σκορ (5 νίκες σε ισάριθμους αγώνες) και με απόδοση επιπέδου διεθνούς μετρ: 2342! Δεύτερος τερμάτισε ο Καναδός Ντανιέλ Αμπραχάμς με 4 βαθμούς και τρίτος ο Νίκος Ξενάκης με 3. Καλύτερος από τα παιδιά ο Νίκος Βαλέρης με 2 βαθμούς.

Διευθυντής Αγώνων είναι ο Δημήτρης Σκυριανόγλου, διοργανωτής ο Σάββας Κυριάκου, επικεφαλής διαιτητής ο Μιχάλης Ρουκουνάκης, υπεύθυνος κληρώσεων ο Λεωνίδας Σιδηρόπουλος και διαιτητές η Βασιλική Κεμαλάι, ο Περικλής Γερόπαπας, η Μαρία Ρομπάκη, ο Νίκος Καμπάνης, η Κατίνα Κυριάκου και ο Κοσμάς Κέφαλος. Γραμματειακή υποστήριξη: Λεμονιά Αβαγιάννη.

Οι αγώνες διεξάγονται καθημερινά στο Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κηρύκου με ώρα έναρξης 7 μ.μ. Επιπλέον τη Δευτέρα 11/7 θα υπάρχει και πρωινός γύρος (μόνο για το α΄ γκρουπ), με ώρα έναρξης 11 π.μ. Ο Δήμος Ικαρίας και ο Σκακιστικός Όμιλος Ικαρίας, οι οποίοι οργανώνουν τις εκδηλώσεις, συνεργάζονται αρμονικά σε μια κοινή προσπάθεια ανάπτυξης και διάδοσης του πνευματικού αθλήματος στο νησί μας, καθώς και στην διεθνή προβολή της Ικαρίας μέσω των σκακιστικών διοργανώσεων.

Στην κοινή προσπάθεια συμβάλουν και άλλοι φορείς, όπως η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία με την παραχώρηση σκακιστικού υλικού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ι. Μελάς» και ο σύλλογος Αγίου Παντελεήμονα με την εξασφάλιση τραπεζιών και καθισμάτων, καθώς και μεμονωμένα πρόσωπα, όπως ο διαχρονικός πρωταγωνιστής στο Ελληνικό σκάκι Νίκος Ορνιθόπουλος, ο οποίος συμβάλει πολλαπλά εδώ και δεκαετίες στην επιτυχία των Ικαριακών διοργανώσεων.

Συμβολή στην μαζική προσέλευση στον «Ίκαρο» είχαν και φέτος οι χορηγίες των ναυτιλιακών εταιρειών που εξυπηρετούν το νησί μας. Η Blue Star Ferries προσέφερε έκπτωση 30% στα εισιτήρια και στο ναύλο των οχημάτων των σκακιστών προς και από την Ικαρία. Η Dodekanisos Seaways προσέφερε δωρεάν μετακίνηση των σκακιστών και 50% έκπτωση για τους συνοδούς που ταξίδεψαν προς και από την Ικαρία. Χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ3, η Ικαριακή Ραδιοφωνία και το Ράδιο Ικαρία.

Αναλυτικά στοιχεία της διοργάνωσης αναρτώνται στο https://ikariachess.blogspot.com/ . Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: ikaroschess2022@gmail.com . Οι σκακιστές και οι σκακίστριες σε όλο τον κόσμο, καθώς και οι πολύ εκδηλωτικοί Ικάριοι της διασποράς, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν καθημερινά τις σημαντικότερες παρτίδες σε ζωντανή μετάδοση μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης: https://lichess.org/broadcast/45th-ikaros-international-chess-tournament-2022.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

d