Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Ίκαρος 2018: Προηγείται ο Γιάννης Νικολαΐδης!

Άποψη από τις πρώτες σκακιέρες κατά την έναρξη του 3ου γύρου. Διακρίνεται δεξιά ο Γιάννης Νικολαΐδης που μετά από 7 γύρους βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας.
Πρωτάθλημα Αιγαίου

Με ενδιαφέρον, το οποίο εκδηλώνεται από την παρουσία πολλών θεατών, καθώς και από την παρακολούθηση μέσω της ζωντανής μετάδοσης σε όλο τον κόσμο (http://www.skaki.gr/ikaros2018/tfd.htm), συνεχίζεται στο Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κηρύκου το Ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Αιγαίου.

Μετά τον 7ο γύρο μόνος πρώτος, παρά την ήττα του από τον Μπεντνάρεκ στον 6ο γύρο, είναι ο πρωταθλητής Ελλάδας Γιάννης Νικολαΐδης με 6 βαθμούς. Ακολουθούν με 5,5 οι Βέλιτσκα και Μπεντνάρεκ, με 5 οι Κουτουκίδης, Γεωργίου, Κετσουριάνι και Γκόγκολης ενώ στους 4,5 βθαμούς βρίσκονται οι Λέκιτς, Μουρούτης, Σαρνάντος, Παντελίδης, Καραγιάννης, Ξυλογιάννης και Ρέπλινγκερ. 

Στο β΄ γκρουπ μετά τον 5ο γύρο προηγείται με 5 νίκες ο Γκεβοργκιάν Ε., ακολουθεί ο Ροπόκης με 4,5 και έπονται οι Πατρινός, Κωνσταντινίδης, Κωστελίδου, Γκεβόργκιαν Γ., Βερικούκης, Σεφερλής, Χατζηνικολάου, Μαλτέζος, Μικρομάστορας και Πετμεζάρης με 4. Αγωνίζονται 134 σκακιστές και σκακίστριες από 13 χώρες.

Μπλιτς με τον Γιάννη Παπαϊωάννου
Ο γκραν μαιτρ και πρωταθλητής Ελλάδας Γιάννης Παπαϊωάννου αντιμετώπισε σε παρτίδες γρήγορου σκακιού (μπλιτς) όσους βρέθηκαν στο Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κηρύκου το Σάββατο 21 Ιουλίου 2018, 11:30 π.μ.

Ήταν μια ακόμα όμορφη και όχι πολύ συνηθισμένη εκδήλωση, στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων «Ίκαρος 2018». Οι θεατές είχαν την δυνατότητα να παρακολουθούν τις παρτίδες μέσω βιντεοπροβολέα. Ο Έλληνας πρωταθλητής αντιμετώπισε 14 σκακιστές σε μίνι ματς 2 παρτίδων μπλιτς σημειώνοντας σε όλες τις παρτίδες νικές και μόνο δύο ισοπαλίες, μία με τη Λήδα Μπατσή και μία με το Δημήτρη Σκυριανόγλου, ο οποίος άφησε για λίγο τα καθήκοντα του διευθυντή αγώνων και βρέθηκε μπροστά στη σκακιέρα.

Διάλεξη για το στρες και τις ορμόνες

Πριν το μπλιτς προηγήθηκε στις 11 π.μ. ομιλία-συζήτηση με την Κατερίνα Κυριάκου, υποψήφια διδάκτωρ της Σ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Ορμονικές αποκρίσεις σε στρεσογόννες καταστάσεις» όπου παρουσιάστηκαν η δράση και οι επιπτώσεις των ορμονών σε καταστάσεις στρες όπως κατά τη φυσική άσκηση αλλά και κατά τη διάρκεια των σκακιστικών παρτίδων.

Διαγωνισμός Λύσης Προβλημάτων

Μια άλλη παράλληλη δράση, καθιερωμένη πλέον, ήταν ο διαγωνισμός λύσης προβλημάτων, στον οποίο συμμετείχαν 9 σκακιστές όλων των ηλικιών. Η τελική κατάταξη έχει ως εξής (σε παρένθεση ο χρόνος κάθε λύτη):

1. Καμπάνης Νίκος 45 β. (41′)
2. Διαμαντόπουλος Λεωνίδας 40 β. (32′)
3. Κολυβάς Παναγιώτης 35 β. (36′)
4. Πεντογέννης Ιωάννης 35 β. (43′)
5. Κουγιεμήτρος Ορφέας 35 β. (60′)
6. Δρακωνάκης Αθανάσιος 30 β. (42′)
7. Σεφερλής Γεώργιος 25 β. (57′)
8. Αρμάος Πέτρος 20 β. (60′)
9. Αρμάος Μιχάλης 5 β. (60′)

Στους διαγωνιζόμενους δόθηκαν 9 ορθόδοξα προβλήματα 2 κινήσεων τα οποία είχε επιλέξει ο πραταθλητής Ελλάδας στη λύση προβλημάτων Νίκος Μενδρινός ο οποίος ανέλαβε και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού. Την όλη ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο διευθυντής αγώνων Δημήτρης Σκυριανόγλου. Τα προβλήματα του διαγωνισμού είναι διαθέσιμα εδώ ενώ οι λύσεις τους εδώ.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν η απόδοση των πρωτοεμφανιζόμενων σε παρόμοιους διαγωνισμούς νεαρών σκακιστών!

Οι συντελεστές της επιτυχίας!

Όπως κάθε χρόνο, η σπουδαία διεθνής διοργάνωση στηρίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό της: Διευθυντής Αγώνων είναι ο Δημήτρης Σκυριανόγλου, επικεφαλής διαιτητής ο Οδυσσέας Βαζελάκης, υπεύθυνος ορισμού ζευγαριών και ζωντανής μετάδοσης παρτίδων ο Μιχάλης Ρουκουνάκης και διαιτητές η Ελευθερία Κοτσερώνη και ο Νίκος Καμπάνης.

Την Επιτροπή Ενστάσεων συγκροτούν οι Νίκος Ορνιθόπουλος (πρόεδρος), Ντούσαν Λέκιτς και Βασίλης Σαράντος.

Το σύνθετο έργο της Γραμματείας Αγώνων έχουν αναλάβει ο Νίκος Μενδρινός, ο Γιώργος Μενδρινός και η Έμμυ Ευσταθοπούλου.

Φωτογραφίες από τη διοργάνωση είναι διαθέσιμες εδώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

d