Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Μαρία Κουβάτσου


Η γκραν μετρ γυναικών Μαρία Κουβάτσου είναι μια σκακίστρια που έχει δώσει στο ελληνικό σκάκι την μεγαλύτερη διάκριση που μπορεί να δώσει κάποιος αθλητής ή αθλήτρια στη χώρα του. Ήταν το 1999 όταν η Χανιώτισσα σκακίστρια αναδείχθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στις σκακίστριες μέχρι 20 ετών. Είχε προηγηθεί η 5η θέση που είχε καταλάβει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα νεανίδων μέχρι 16 ετών, 4 χρόνια νωρίτερα. Έχει αγωνισθεί αρκετές φορές με την εθνική μας ομάδα γυναικών, για πέντε όμως χρόνια σταμάτησε τελείως το αγωνιστικό σκάκι για να ασκήσει την οδοντιατρική.

Η Μαρία Κουβάτσου (δίπλα της διακρίνεται ο Πέτρος Βαλντέν)

Μιλήσαμε μαζί της λίγο μετά την νίκη της στον 5ο γύρο των αγώνων. Όπως μας είπε αγωνίζεται στους διεθνείς αγώνες της Ικαρίας από το 1997, ο Ίκαρος ήταν μάλιστα το 1ο τουρνουά που έδωσε μόλις ολοκλήρωσε τις Πανελλαδικές της εξετάσεις. Έκτοτε παίζει σχεδόν κάθε χρόνο εκτός από τη διάρκεια της πενταετούς απομάκρυνσής της απ΄το αγωνιστικό σκάκι για επαγγελματικούς λόγους. Όταν μάλιστα επανήλθε στην ενεργό δράση το διεθνές τουρνουά της Ικαρίας ήταν το πρώτο στο οποίο αγωνίσθηκε! Η επιστροφή της αυτή στο αγωνιστικό σκάκι έγινε πριν από ένα χρόνο, χωρίς όμως κάποια ουσιαστική προσπάθεια μέχρι σήμερα. Αιτία της επιστροφής της στην αγωνιστική δράση είναι η ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση που ενισχύει επαγγελματικά τους πρωταθλητές και με βάση την οποία έχει προσληφθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπως ο γκραν μετρ Στέλιος Χαλκιάς.

Η αίτηση των δυο σκακιστών για να λάβουν την επαγγελματική αυτή στήριξη είχε γίνει πριν από 7-8 χρόνια και τελικά πέρυσι έγινε αποδεκτή. Με βάση λοιπόν τη νέα της επαγγελματική δραστηριότητα η Μαρία μπορεί να παίρνει αθλητικές άδειες για να ασχολείται με το αγωνιστικό σκάκι. Δεν της ήταν καθόλου εύκολο να εγκαταλείψει τη δουλειά της οδοντιάτρου την οποία αγαπάει πάρα πολύ, μεγάλη όμως είναι και η αγάπη της για το σκάκι! Παρ΄όλα αυτά δεν είναι ακόμη ευχαριστημένη απ΄το ρυθμό των προπονήσεων της.

Το επόμενο τουρνουά που θα παίξει είναι το διεθνές τουρνουά της Χαλκίδας. Άμεσος στόχος της όμως είναι να διαβάσει θεωρία στην οποία όπως μας είπε έχει μείνει αρκετά πίσω τα χρόνια αυτά που σταμάτησε το σκάκι. Σήμερα προπονείται με το Ζαχάρι Ζαχάριεβ. Για το φετινό Διασυλλογικό πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής κατηγορίας στο οποίο η ομάδα της ο Κύδων Χανίων τερμάτισε στη 2η θέση, η Μαρία μας είπε ότι δεν έμεινε καθόλου ευχαριστημένη από το προσωπικό της αποτέλεσμα, αλλά αντίθετα χάρηκε πάρα πολύ το αποτέλεσμα της ομάδας. Η ίδια κουράστηκε ιδιαίτερα που έπαιξε χωρίς προετοιμασία, αλλά ξέρει ότι έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης και αισιοδοξεί.

Η φετινή πορεία του Κύδωνα την χαροποίησε πολύ, γιατί αν και δεν είχε κάνει μεταγραφές όπως παλαιότερα, η ομάδα είχε μεγαλύτερη συνοχή και ήταν πιο μαχητική και συσπειρωμένη. Επισημαίνει ότι στο παρελθόν που ο Κύδωνας στηρίχθηκε ιδιαίτερα στις μεταγραφές του, οι παίκτες του αντιμετώπιζαν πιο χαλαρά τους αγώνες. Για τα προβλήματα που δημιουργούνται και στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής κατηγορίας από το πριόνισμα της κρατικής χρηματοδότησης, η Μ. Κουβάτσου διαπιστώνει ότι προφανώς πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος. Βλέπει ως εφικτό ένα διαχωρισμό του πρωταθλήματος ανάλογα με τις σκακιέρες (γενικές, αναπτυξιακές) με βαθμολογίες τόσο ξεχωριστές ανά κατηγορία, όσο και μια γενική κατάταξη. Πιστεύει παρά τα θετικά της σημερινής συμμετοχής πολλών ομάδων στην Α΄ Εθνική κατηγορία, ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός για να είναι και υψηλό το επίπεδο των αγώνων.

Συνέντευξη, φωτογραφία: Χρήστος Πιλάλης


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

d