Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Χριστιάννα Μαρκίδου

Από τη συνάντηση Μαρκίδου - Μανάκοβα (διακρίνεται στο πλάι της Μαρκίδου ο νέος πρωταθλητής του Ανοιχτού Πρωταθλήματος Ελλάδας, Κώστας Νικολαΐδης).


Η Χριστιάννα Μαρκίδου είναι εκπαιδευτικός της Β΄ θμιας εκπαίδευσης, ζει στη Λάρνακα και είναι Πρωταθλήτρια γυναικών της Κύπρου. Της άρεσε πολύ η διοργάνωση των διεθνών αγώνων της Ικαρίας από τους οποίους άντλησε σημαντικές σκακιστικές εμπειρίες. Το σκακιστικό περιβάλλον των αγώνων δένει άμεσα με το πολύ όμορφο φυσικό περιβάλλον του νησιού, όπως μας είπε.

Ο ΄΄Ίκαρος 2010΄΄ είναι το πρώτο τουρνουά που παίζει στην Ελλάδα. Στην Κύπρο δεν υπάρχουν αρκετές γυναίκες που να παίζουν αγωνιστικό σκάκι παρόλο που το σκάκι γνωρίζει μια άνθηση τα τελευταία δυο χρόνια. Υπάρχουν καλοί σκακιστές στη μεγαλόνησο οι οποίοι όμως δεν έχουν βοήθεια. Το κυπριακό σκάκι χρειάζεται χρηματοδότηση και στήριξη λέει η Χριστιάννα. Στα σχολεία δεν υπάρχει κάτι οργανωμένο, παρ΄όλα αυτά υπάρχουν αρκετά παιδιά που γράφονται στα σκακιστικά σωματεία.

Η Χριστιάννα παίζει λίγα χρόνια σκάκι, αγωνίστηκε στους Μεσογειακούς αγώνες το Σεπτέμβρη και ήταν η πρώτη Κύπρια σκακίστρια που έπαιξε σε διεθνείς αγώνες εκτός Κύπρου. Παίζει στο Πρωτάθλημα της Κύπρου απ΄το 2005 αλλά δεν είναι ευχαριστημένη απ΄το χρόνο που διαθέτει για το σκάκι και το κυριότερο δεν έχει προπονητή. Για να παίξει κάνει πολλές θυσίες, αφήνει άλλες υποχρεώσεις της, αλλά η αγάπη της για το σκάκι τη βοηθά να συνεχίσει. Εντοπίζει ότι έχει σημαντική αδυναμία στη θεωρία και πρέπει να διαβάσει πολύ.

Η συμμετοχή του ΣΟ Αιγάλεω στο ετήσιο Τουρνουά φιλίας Ελλάδας – Κύπρου στη Λευκωσία οδήγησε στη γνωριμία της Χριστιάννας με το Γιάννη Σπυρακόπουλο και τους άλλους σκακιστές του ελληνικού συλλόγου και έτσι η Χριστιάννα εξέδωσε αθλητικό δελτίο του ΣΟ Αιγάλεω. Της ευχηθήκαμε καλή συνέχεια στην ίδια και στο κυπριακό σκάκι, μας ευχαρίστησε και μας άφησε για να παίξει την τελευταία της παρτίδα στο τουρνουά.

Συνέντευξη, φωτογραφία: Χρήστος Πιλάλης

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν χρειάζεται προπονητή η Χριστιάννα. Αρκεί να αφήνεται στην Αρμονία του Σύμπαντος, στην αρμονική αλληλεπίδραση και ανατροφοδότηση των αριθμών, προβαίνοντας σε σκακιστικές κινήσεις στους ρυθμούς της συμπαντικής μελωδίας! Τυχερές Κύπρος και υπόλοιπη Ελλάδα που φιλοξενούν γυναίκες όπως η Χριστιάννα!

Δημοσίευση σχολίου

d