Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Νίκος Ορνιθόπουλος

Λίγο μετά τη 2η του παρτίδα στο φετινό τουρνουά βρήκαμε το γνωστό μετρ του Φυσιολάτρη Νίκαιας Νίκο Ορνιθόπουλο. Ο Ν. Ορνιθόπουλος έχει αγωνισθεί σε 36 παρτίδες με την εθνική μας ομάδα. Όπως μας είπε έρχεται ανελλιπώς στην Ικαρία για τις διεθνείς σκακιστικές της εκδηλώσεις τα τελευταία 10 χρόνια, γιατί οι αγώνες αυτοί έχουν κάτι το διαφορετικό. Υπάρχει μια χαλαρή αντιμετώπιση των αγώνων, το κλίμα είναι πιο ήπιο και συνδυάζει το καλό σκάκι με τις διακοπές, ενώ παίζουν και πολλοί καλοί παλαιοί του φίλοι, τους οποίους συναντά.

Στην ερώτηση μας για το πώς βλέπει την πορεία του ελληνικού σκακιού, ο Ν. Ορνιθόπουλος μας είπε ότι η παρουσία είναι καλή παρά το ότι η ενίσχυση του από το κράτος δεν είναι η πρέπουσα. Πιστεύει ότι το πνευματικό μας άθλημα συμβαδίζει με τη νοοτροπία των Ελλήνων. Βλέπει ότι υπάρχουν πολλοί και καλοί νέοι σε ηλικία σκακιστές, οι οποίοι χρειάζονται όμως την ανάλογη υποστήριξη.

Για τα καλοκαιρινά τουρνουά μας είπε ότι είναι πολύ ωφέλιμα, ιδιαίτερα για τους νέους που μπορούν να αγωνισθούν σε αυτά και να διεκδικήσουν διακρίσεις χωρίς το βάρος των μαθημάτων. Βέβαια υπάρχουν και τα θερινά φροντιστήρια και πολλά παιδιά δεν μπορούν να παίξουν ούτε στα καλοκαιρινά τουρνουά. Είναι το σύστημα της παιδείας που δεν αφήνει τα παιδιά να συμμετέχουν ουσιαστικά σε σημαντικές εξωσχολικές δραστηριότητες, που τα καταπιέζει. Οι μεγαλύτερες ηλικίες βέβαια σε αυτά τα τουρνουά συνδυάζουν κυρίως διακοπές και σκάκι και δεν κυνηγούν τον πρωταθλητισμό.

Για την Α΄ Εθνική μας είπε ότι το σύστημα πρέπει να αλλάξει, σε κατεύθυνση μείωσης των σωματείων που σήμερα είναι πάρα πολλά και η συμμετοχή στην Α ΄Εθνική χάνει την αξία της. Ο αριθμός όμως των σκακιερών (12) είναι θετικός, αφού η ύπαρξη των αναπτυξιακών σκακιερών έχει ήδη βοηθήσει και βοηθά το ελληνικό σκάκι. Έτσι δεν πιστεύει ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός τους.

Συνέντευξη, φωτογραφία: Χρήστος Πιλάλης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

d