Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Ξεκίνησε ο Ίκαρος 2018!

Η Ικαρία το καλοκαίρι σημαίνει πανηγύρια! Στις 17/7 στην επέτειο απελευθέρωσης του νησιού οι σκακιστές είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από το Ικαριώτικο πανηγύρι που διοργανώθηκε στον Άγιο Κηρυκο.
Με συμμετοχή σκακιστών και σκακιστριών από την Ελλάδα, την Κύπρο, καθώς και από 13 ξένες χώρες αρχίζουν στο Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κηρύκου οι 41ες Διεθνείς Σκακιστικές Εκδηλώσεις «Ίκαρος 2018».

Μία πρόγευση δόθηκε την Τετάρτη 11/7 με την πολύ όμορφη δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ι. Μελάς”: Μαθητές και μαθήτριες του σκακιστικού τμήματος, καθώς και αγόρια και κορίτσια, τα οποία παραθερίζουν στο νησί, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγίου Κηρύκου για αγώνες σε επιτραπέζιες σκακιέρες, αλλά και σε μεγάλη σκακιέρα δαπέδου! Μια δραστηριότητα που κέντρισε το ενδιαφέρων αρκετών θεατών!

Το Σάββατο 14/7 οργανώθηκε το πρώτο τουρνουά γρήγορου σκακιού. Αγωνίστηκαν 14 σκακιστές και σκακίστριες με χρόνο σκέψης 3 λεπτά ανά παίχτη συν 2 δεύτερα για κάθε κίνηση (μπλιτς). Πρώτευσε ο Θ. Καραγιάννης με 7 βαθμούς σε ισάριθμες παρτίδες και ακολούθησαν ο Δ. Ρόμπης με 6, ο Στ. Χαλιορής με 4,5, ο Π. Κοτσιόπουλος (πρώτος έφηβος) και ο Μ. Παπαδόπουλος με 4, ο Ν. Καμπάνης και ο Ν. Μικρομάστορας με 3,5 κ.ά.

Το Ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Αιγαίου «Ίκαρος 2018» πραγματοποιείται από Δευτέρα 16.7 (ώρα έναρξης 7 μ.μ.) μέχρι και Κυριακή 22.7 (ώρα έναρξης 10.30 π.μ.), με ελβετικό σύστημα 9 γύρων.
 

Η παράδοση θέλει κάθε καλοκαίρι να εκπροσωπείται στους σκακιστικούς αγώνες της Ικαρίας μια επιπλέον χώρα. Φέτος καλωσορίζουμε την παρουσία του 18χρονου Μπράιαν Βονγκ από το Χονγκ Κονγκ! Στους δύο ομίλους του Ανοιχτού Διεθνούς Πρωταθλήματος Αιγαίου «Ίκαρος 2018» αγωνίζονται 134 σκακιστές και σκακίστριες από 13 χώρες: Αυστραλία, Αυστρία, Γερμανία, Γεωργία, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία, Χονγκ Κονγκ. Πρώτοι σε βαθμό διεθνούς αξιολόγησης είναι οι Ι. Νικολαΐδης, Βέλιτσκα, Κουτουκίδης, Λέκιτς, Μπεντναρέκ, Κ. Γεωργίου, Κετσουριάνι, Ρέπλινγκερ, Γκόγκολης, Σαράντος, Καραγιάννης, Γαζής, Μουρούτης, Παντελίδης, Γκάμπακ, Χρυσοστομίδης, Ξυλογιάννης και Ορνιθόπουλος.

Τις 41ες Διεθνείς Σκακιστικές Εκδηλώσεις «Ίκαρος 2018» διοργανώνουν ο Δήμος Ικαρίας (http://ikaria.gov.gr/) και ο Σκακιστικός Όμιλος Ικαρίας (http://ikariachess.blogspot.com/) υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (http://gga.gov.gr/) και με την υποστήριξη πολιτιστικών, αθλητικών και τοπικών φορέων. Χορηγοί είναι οι ναυτιλιακές εταιρείες Hellenic Seaways (https://hellenicseaways.gr/), Blue Star Ferries (https://www.bluestarferries.com) και Dodekanisos Seaways (http://www.12ne.gr/).

Ζωντανή μετάδοση παρτίδων από την ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.skaki.gr/ikaros2018/tfd.htm. Τα αναλυτικά αποτελέσματα αναρτώνται στον δικτυακό τόπο Chess Results.

Μία ημέρα πριν από την έναρξη οργανώθηκαν αγώνες γρήγορου σκακιού (ράπιντ) σε 4 χωριστούς ομίλους: Στον όμιλο αντρών τις πρώτες θέσεις κατάλαβαν οι Σαράντος, Μουρούτης, Κωτσιόπουλος, Παντελίδης, στις γυναίκες οι Γούργαρη, Α. Σαράντου, στους βετεράνους οι Καραγιάννης, Σερδάρης, Ι. Κουκουφίκης και στους νέους οι Δρακονάκης, Μικρομάστορας, Κωστελίδης, Αρμάος. Αγωνίστηκαν 29 σκακιστές και σκακίστριες.

Επιπλέον, καθώς, ειδικά το καλοκαίρι, Ικαρία σημαίνει πανηγύρια, στις 17/7, στην επέτειο απελευθέρωσης του νησιού, οι σκακιστές είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από το Ικαριώτικο πανηγύρι που διοργανώθηκε στον Άγιο Κηρυκο.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το Ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Αιγαίου «Ίκαρος 2018» επιλέχθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την πραγματοποίηση μελέτης που αφορά στη διερεύνηση βιολογικών δεικτών άγχους των σκακιστών κατά τη διάρκεια των επίσημων παρτίδων. Υπεύθυνοι για την έρευνα είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού κ. Μαρία Μαριδάκη, ο επίκουρος καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Αναστάσιος Φιλίππου και η υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών (με καταγωγή από την Ικαρία) κ. Κατερίνα Κυριάκου.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21.7, στις 11 το πρωί, Διαγωνισμός Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων με ελεύθερη συμμετοχή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

d