Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Ξεκίνησε ο 42ος Ίκαρος!

Άποψη από το Κλειστό Γυμναστήριο Αγίου Κηρύκου που φιλοξενεί για ακόμη μια φορά τους αγώνες
Μία ακόμα λαμπρή σκακιστική διοργάνωση, στη μακρά πορεία 42 ετών, άρχισε χθες στην Ικαρία. Είναι το 42ο Διεθνές Τουρνουά «Ίκαρος 2019» – Ανοιχτό Ατομικό Πρωτάθλημα Αιγαίου, στο οποίο αγωνίζονται 130 σκακιστές και σκακίστριες από όλα σχεδόν τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας, καθώς και από 15 ξένες χώρες: Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Λίβανος, Μαυροβούνιο, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία. Πρόκειται για πολύ σημαντική διεθνή εκπροσώπηση, την υψηλότερη αναλογικά με τον συνολικό αριθμό παικτών που αγωνίζονται φέτος στο νησί μας!
 
Πρώτοι σε βαθμό αξιολόγησης είναι ο Ούγγρος γκραν μετρ Προχάσκα (2598), ο πρωταθλητής Νέων Ελλάδας Δ. Αλεξάκης (2456), ο Πολωνός πολυπρωταθλητής κόσμου στη λύση προβλημάτων Μούρτζια (2412) και ο Τσέχος γκραν μετρ Νιούμαν (2403).

Πρώτη μεταξύ των σκακιστριών είναι η Μπάρτσουκ (Ουκρανία, 2012), ενώ το ενδιαφέρον των θεατών επικεντρώθηκε στην εντεκάχρονη Γκούπτα (ΗΠΑ, 1671) και στην Ρίστογια (Φινλανδία, 1573), τρεις φορές πρωταθλήτρια στη χώρα της και με πέντε συμμετοχές σε Σκακιστικές Ολυμπιάδες.
 
Οι αγώνες διεξάγονται καθημερινά στο Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κηρύκου από τις 7 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα. Διοργανωτές είναι ο Δήμος Ικαρίας και ο Σκακιστικός Όμιλος Ικαρίας με χορηγούς τις ναυτιλιακές εταιρείες Hellenic Seaways, Blue Star, Dodekenisos Seaways και χορηγό επικοινωνίας την Ικαριακή Ραδιοφωνία.
 
Αναλυτικά στοιχεία, αποτελέσματα και φωτογραφικό υλικό αναρτώνται στον δικτυακό τόπο http://www.ikaroschess.gr/. Οι δέκα πρώτες παρτίδες μεταδίδονται ζωντανά μέσω διαδικτύου: http://www.skaki.gr/ikaros2019/

Ρεπορτάζ με βίντεο και φωτογραφίες από την πρώτη ημέρα είναι διαθέσιμα και από τη σελίδα του χορηγού επικοινωνίας του τουρνουά, της Ικαριακής Ραδιοφωνίας, εδώ.

Έναρξη με γρήγορο σκάκι
 
Ως εναρκτήρια εκδήλωση του φετινού Ίκαρου επιλέχθηκε το Ανοιχτό Πρωτάθλημα Μπλιτς Αγίου Κηρυκου, στο οποίο ξεχώρισαν νεαροί σκακιστές. Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο 13χρονος Ικάριος Π. Κωτσιόπουλος με 4 βαθμούς σε 5 παρτίδες και δευτεραθλητής ο 9χρονος (!) Αν. Δελιέζος από τη Λέρο, με τους ίδιους βαθμούς. Ισοβαθμία και στην τρίτη θέση (3 βαθμοί) με δύο παίκτες του Σ.Ο. Ικαρίας: τον βετεράνο Ι. Κουκουφίκη και τον 10χρονο Ν. Βαλέρη.
 
Γρήγορο σκάκι προβλέπεται το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής 12.7 με τη διεξαγωγή του Μεσογειακού Ράπιντ «Αχιλλέας Μητσάκος», καθώς και το πρωί της Κυριακής 14.7 με τέσσερα τουρνουά ράπιντ: Ανδρών, Γυναικών, Νέων και Βετεράνων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

d